x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele ales al Cehiei vrea să renunţe la o treime din leafă

Preşedintele ales al Cehiei vrea să renunţe la o treime din leafă

de Istvan Deak    |    12 Feb 2013   •   13:57
Preşedintele ales al Cehiei vrea să renunţe la o treime din leafă

Preşedintele nou-ales al Republicii Cehe, Milos Zeman, a afirmat că doreşte să renunţe la o treime din salariu şi să creeze un fond special destinat amortizării datoriei publice, relatează AFP, care citează presa pragheză.

“Voi institui un fond prezidenţial special pentru amortizarea datoriei publice”, a declarat el luni, în cursul unei întâlniri pe care a avut-o cu locuitori ai satului Nove Veseli, potrivit cotidianului Dnes.
Uneori criticat pentru discursul său populist, Zeman s-a declarat gata să verse în acest fond 30% din salariul său prezidenţial de circa 14.200 de euro.

Fondul va fi creat “după o lună sau două de la depunerea jurământului prezidenţial”, a spus Zeman, care speră ca gestul său să fie imitat de alte persoane cu averi importante din ţară.
Fost şef al Partidului Social-Democrat CSSD şi premier între 1998 şi 2002, Zeman, care are 68 de ani, va depune jurământul la 8 martie, urmându-i la putere lui Vaclav Klaus.

Datoria publică a Republicii Cehe (10,5 milioane de locuitori) se cifrează la 1725 de miliarde de coroane (circa 69 de miliarde de euro), adică circa 45% din Produsul Intern Brut (PIB).


×
Subiecte în articol: presedinte cehia salariu