x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Bashar al-Assad felicită armata "patriotică" siriană

Preşedintele Bashar al-Assad felicită armata "patriotică" siriană

de Marina Constantinoiu    |    01 Aug 2011   •   11:49

Presedintele sirian, Bashar al-Assad, a felicitat luni armata "patriotica" siriana, simbolul "orgoliului" national, declarandu-se sigur ca sirienii vor reusi sa determine esecul "complotului" impotriva tarii lor, potrivit agentiei oficiale Sana, citata de AFP.

"Salut fiecare (soldat) si il felicit cu ocazia celei de-a 66-a aniversari a infiintarii armatei arabe siriene care isi apara drepturile in fata planurilor agresive care ne vizeaza astazi si maine", a afirmat presedintele. "Voi toti reprezentati orgoliul si mandria", a adaugat el. "Sunt absolut sigur ca suntem capabili, prin clarviziunea poporului nostru si unitatea noastra nationala, sa determinam esecul acestui nou episod de complot bine urzit, care vizeaza sa destrame Siria, inaintea divizarii regiunii intregi in mici state care se bat intre ele", a precizat Assad.

Aceasta declaratie intervine in conditiile in care aproape 140 de persoane au fost ucise duminica de fortele de securitate siriene in toata tara, dintre care 100 in orasul rebel Hama (centru). "Astazi suntem mai hotarati ca oricand sa ne continuam politica", a mai spus Assad, adaugand: "Ei au vrut sa creeze disensiuni, dar noi am reusit impreuna sa le blocam si sa incepem reformele globale care nu se vor opri".

Aducand un omagiu soldatilor care "si-au dovedit fidelitatea prin eforturile si sacrificiile" lor, el a afirmat: "Sangele pe care l-ati varsat a taiat calea inamicilor si a oprit disensiunile".

Inca de la inceputul revoltei impotriva regimului, la 15 martie, autoritatile siriene acuza "grupari armate" si "teroristi" ca raspandesc haosul in tara, infiltrandu-se printre manifestanti si recurgand la violenta.

De cealalta, parte, comunitatea internationala s-a declarat “ingrozita' de “masacrul' de la Hama, presedintele american, Barack Obama fiind si el “ingrozit' de violente, Italia si Germania cerand o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU si Uniunea Europeana anuntand o intarire a sanctiunilor impotriva Siriei. Pana si Rusia, sustinatoare a Siriei, a cerut incetarea represiunii din Siria si regimului politic la putere, dar si opozitiei, sa renunte la violenta. Totusi, atat Marea Britanie, cat si Alianta Nord-Atlantica au declarat ca nu sunt intrunite conditiile pentru o interventie militara in Siria.

×