x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Braziliei instigă la violență

Președintele Braziliei instigă la violență

de Şerban Mihăilă    |    07 Aug 2019   •   07:58
Președintele Braziliei instigă la violență

Extravagantul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, cu vederi de extremă-dreapta, a inițiat și forțează adoptarea unei legislații dure, care să-i pună la adăpost de urmărirea penală atât pe oamenii de rând, cât și pe membrii forțelor de securitate, ce deschid focul asupra presupușilor delincvenți. „Criminalii vor muri pe străzi precum gândacii”, a declarat el, apărându-și inițiativa de cei ce susțin că aceasta va declanșa o baie de sânge arbitrară.   

 

Polițiștii brazilieni duc o luptă „inegală” împotriva crimei și ar trebui decorați atunci când își folosesc armele și nu urmăriți penal, a spus Bolsonaro. Într-un interviu difuzat luni, el a afirmat că speră ca membrii Congresului să-i aprobe controversata inițiativă, menită să modifice Codul penal. Activiștii pentru apărarea drepturilor omului se tem că această schimbare ar provoca o baie de sânge pe străzile din Brazilia, ducând la utilizarea abuzivă și arbitrară a armelor de foc, sub pretextul autoapărării sau al neutralizării unui presupus infractor. Bolsonaro susține însă că noua legislație ar oferi „acoperirea legală”, atât de necesară polițiștilor care utilizează forța letală în timp ce-și exercită atribuțiile pe teren, ducând astfel la scăderea „dramatică” a violențelor în orașele braziliene. „Acești criminali vor muri pe străzi precum gândacii și asta ar și trebui să se întâmple!”, a spus președintele, care a pledat în favoarea inițiativei sale. „Cetățenii integri” merită, la rândul lor, să fie protejați, în cazul în care sunt nevoiți să utilizeze forța letală pentru a-și apăra viața sau proprietatea, a adăugat șeful statului brazilian. Aplaudate doar de susținătorii săi, afirmațiile extravagante ale președintelui au provocat indignare în rândul societății civile. „Acestea sunt comentarii odioase”, a tunat Ariel de Castro Alves, lider al activiștilor pentru apărarea drepturilor omului și avocat în São Paulo, citat de publicația „The Guardian”.

Îndemn la omor?

Alves susține că discursul brutal și dezumanizant al lui Bolsonaro a declanșat deja un val de violență din partea poliției, iar o nouă legislație nu ar face altceva decât să înrăutățească lucrurile. „Am avut deja 414 omoruri comise de poliția militară în São Paulo, în prima jumătate a anului 2019. Este vorba despre cea mai ridicată cifră de acest fel din ultimii 16 ani (…) Președintele încurajează violența din partea poliției și devine un fel de instigator la brutalitate”, a spus Alves. La rândul său, Robert Muggah, șeful grupului de reflecție „Institutul Igarapé”, afirmă că un măcel similar s-a produs și pe străzile orașului Rio de Janeiro, unde poliția a ucis 434 de oameni în primele trei luni din 2019. „Este vorba despre cel mai mare număr de morți înregistrat în ultimele două decenii”, a spus el. În primele șase luni ale acestui an, poliția din Rio de Janeiro a ucis 881 de oameni, adică o persoană la cinci ore, scrie „The Guardian”. De altfel, potrivit datelor oficiale, 6.200 de persoane au fost ucise de poliție, în 2018, comparativ cu 5.222, în 2017. Supranumit „Trump de la Tropice”, Bolsonaro și-a exprimat încă din timpul campaniei electorale afinitatea totală față de ideile promovate de președintele SUA, Donald Trump, și a cochetat cu imaginea de ucenic al liderului american, propagând mesaje provocatoare prin intermediul Twitter.

Această retorică încurajează și mai multă violență din partea poliției, în țara care înregistrează deja un maxim absolut al violenței letale”.

Robert Muggah

 

 

×