x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele ceh, acuzat de înaltă trădare la final de mandat!

Preşedintele ceh, acuzat de înaltă trădare la final de mandat!

de Marina Constantinoiu    |    05 Mar 2013   •   16:18
Preşedintele ceh, acuzat de înaltă trădare la final de mandat!
Senatul l-a pus sub acuzare din cauza unei amnistii controversate

Senatul ceh a decis luni să-l pună sub acuzare pe preşedintele în exerciţiu Vaclav Klaus, trimiţându-l în faţa Curţii Constituţionale pentru înaltă trădare, aceasta urmând a decide dacă preşedintele a încălcat Constituţia prin acordarea la începutul lunii ianuarie a unei amnistii care a vizat peste 6.000 de deţinuţi care executau pedepse scurte cu închisoarea, relatează AFP.
“Din totalul de 68 de senatori prezenţi, 38 au votat în favoarea plângerii depuse contra preşedintelui şi 30 împotrivă”, a declarat liderul social-democrat al Senatului, Milan Stech. Plângerea a fost remisă Curţii Constituţionale, al cărei sediu se află în oraşul Brno, al doilea ca importanţă din ţară, după Capitala Praga.

Nemulţumirea

Apreciată drept prea clementă, în special în privinţa persoanelor urmărite în justiţie pentru corupţie, amnistia decretată de Klaus la 1 ianuarie a provocat un val de nemulţumire în ţară. “Este scandalos ca amnistia să permită eliberarea actorilor diferitelor scandaluri de deturnare de fonduri şi de evaziuni fiscale”, a afirmat recent liderul Partidului Social-Democrat CSSD, Bohuslav Sobotka. Amnistia a înfuriat majoritatea cehilor, deoarece aceasta a determinat încetarea urmăririi penale pentru mai mulţi oameni anchetaţi pentru infracţiuni economice, cum ar fi deturnarea de fonduri, un punct sensibil într-o ţară în care corupţia şi frauda au dominat dezbaterea politică ani de zile. Klaus a respins acuzaţiile conform cărora el a acordat în mod deliberat amnistia pentru a permite eliberarea infractorilor.

Alte reproşuri

Circa 6.500 de persoane au părăsit deja penitenciarele, în urma amnistiei prezidenţiale, precizează France Presse. Senatorii îi mai reproşează preşedintelui şi refuzul de a semna un amendament la Tratatul de la Lisabona privind Fondurile de Salvare a monedei unice euro şi întârzierea semnării unui amendament la Carta Socială Europeană. În total, sunt susţinute cinci capete de acuzare care includ abateri disciplinare. “Din păcate s-a impus o viziune politică asupra lucrurilor, în detrimentul unei viziuni pur profesionale”, a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Jiri Pospisil, din partea partidului de dreapta ODS.

La finele lunii

Potrivit secretarului general al Curţii Constituţionale, Ivo Pospisil, aceasta nu va putea da un verdict decât la finele lui martie. Mandatul prezidenţial al lui Klaus (71 de ani), fost economist liberal, expiră joi. Preşedintele nou-ales, Milos Zeman, îşi va prelua postul vineri.

Înalta trădare este definită de Constituţia cehă drept o acţiune a preşedintelui contra suveranităţii şi integrităţii Republicii sau la adresa ordinii democratice a statului. Cea mai mare pedeapsă cu care se va confrunta, dacă va fi găsit vinovat, ar fi pierderea funcţiei, a pensiei prezidenţiale şi a dreptului de a candida din nou în viitor. Această pedeapsă este destul de uşoară având în vedere că cel de-al doilea mandat consecutiv şi final al lui Klaus se încheie joi.

Imagine

Dar aceasta ar fi o lovitură pentru moştenirea lăsată de economistul de dreapta, care cunoaşte prea bine cum este perceput de public, mai ales în comparaţie cu respectul de care s-a bucurat predecesorul său Václav Havel, comentează şi agenţia de presă Reuters.

Articolul din Constituţie privind trădarea se aplică doar în cazul preşedinţilor care nu pot fi urmăriţi penal în niciun alt mod pentru acţiunile lor din timpul preşedenţiei. Acesta nu a mai fost folosit înainte în istoria cehă modernă, adaugă sursa citată.


×