x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Cehiei, acuzat de trădare prin votul Senatului

Preşedintele Cehiei, acuzat de trădare prin votul Senatului

05 Mar 2013   •   15:49
Preşedintele Cehiei, acuzat de trădare prin votul Senatului

Senatul Cehiei l-a acuzat de trădare pe preşedintele Vaclav Klaus şi a cerut Curţii Constituţionale să-l judece pentru o controversată amnistie prin care Klaus a eliberat, în luna ianuarie, o treime din puşcăriaşii ţării şi a pus capăt unor procese aflate pe rol.

Dacă va fi găsit vinovat, Vaclav Klaus, de 71, nu va mai avea dreptul de a candida din nou în 2018, aşa cum îi permite constituţia.

În ianuarie, Vaclav Klaus a dat amnistie pentru mai mult de 6.000 din cei 23.000 de deţinuţi din penitenciare. De asemenea, prin acaestă decizie s-au anulat procese de lungă durată, printre care şi unele de anvergură în cazuri de corupţie sau fraudă.

Senatul a decis cu 38 de voturi pentru şi 30 împotrivă ca Vaclav Klaus să fie judecat de trădare. Parlamentarii, care prin constituţie pot asuma rol de procurori în astfel de cazuri, l-au mai acuzat pe Klaus de subminare a principiilor democratice, stabilind că acesta a amânat nepermis de mult numirea unor judecători, o parte din prerogativele sale.

Acum Curtea Constituţională din Cehia trebuie să decidă dacă Vaclav Klaus este vinovat.

Preşedintele s-a apărat afirmând că amnistia, care a marcat 20 de ani de la dispariţia Cehoslovaciei, a fost dată pentru a asigura "un nou început" pentru cei închişi pentru fapte minore şi pentru a da un mesaj tribunalelor care tărăgănează luarea unor decizii în cazurile judecate.

Potrivit procurorilor cehi, amnistia a dus la anularea a 18 procese de amploare ce aveau ca obiect fapte de corupţie şi fraudă prin care statul ar fi fost păgubit cu echivalentul a aproximativ 100 de milioane de dolari. Unele cazuri erau pe rol încă din anii '90.

Vaclav Klaus este la sfârşitul celui de-al doilea mandat consecutiv de cinci ani. În ianuarie 2013, alegerile prezidenţiale au fost câştigate de candidatul de centru-stânga Milos Zeman, care urmează să fie instalat în funcţie.

Dacă va fi găsit vinovat de Curtea Supremă, Klaus îşi va pierde dreptul a candida pentru un alt mandat, în 2018, şi nu va mai putea beneficia de pensie sau alte drepturi acordate foştilor preşedinţi.

Curtea îl poate şi suspenda din funcţie, însă dat fiind că mandatul lui Vaclav Klaus este aproape finalizat, acest lucru nu mai este necesar.

Deşi rolul de preşedinte este mai mult decorativ, în Cehia, şeful statului are puterea de a da amnistii sau de a numi judecători şi guvernatorul băncii centrale. 

×