x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Chinei își continuă mini-tunerul european

Președintele Chinei își continuă mini-tunerul european

24 Mar 2019   •   18:00
Președintele Chinei își continuă mini-tunerul european

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit duminică la Nisa, pe Riviera Franceză, pentru a-şi continua mini-turneul european, menit să promoveze în special ambiţiosul program comercial supranumit "Noile drumuri ale mătăsii", printr-o vizită de stat la Monaco, înainte de un dineu cu cuplul Macron, informează AFP. 

Xi Jinping a fost întâmpinat, la coborârea din avion, un Boeing 747-8 ce a sosit de la Roma, de către ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, primarul oraşului Nisa, Christian Estrosi, şi circa 20 de cavaleri ai Gărzii Republicane. 

În Italia, etapa precedentă a turneului, preşedintele chinez a promis "un nou drum al mătăsii" cu sens dublu, pentru a încerca să dezamorseze îngrijorările pe care acest program le-a stârnit la Bruxelles şi Washington. 

Anunţul privind participarea Italiei la acest gigantic proiect de infrastructuri maritime şi terestre - printr-un protocol de acord "non-constrângător", a precizat şeful guvernului italian Giuseppe Conte - a fost primit mai degrabă cu răceală de partenerii europeni ai Italiei. Emmanuel Macron, care încearcă să unifice poziţia UE faţă de China, a estimat vineri la Bruxelles că "a discuta de manieră bilaterală prevederile acordului asupra noilor drumuri ale mătăsii nu sunt o bună metodă". 

Însă, înainte de a discuta cu omologul său francez, liderul Chinei şi soţia lui Peng Liyuan se vor deplasa la Monaco, o premieră pentru un preşedinte chinez şi o victorie diplomatică fără precedent şi pentru micul principat. La Monaco, cuplul Xi urmează să fie primiţi de prinţul Albert al II-lea şi principesa Charlene. 

Monaco a semnat în 2018 un acord cu grupul chinez Huawei, pentru a face din principat prima ţară cu acoperire totală 5G pentru comunicaţiile sale mobile.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: China turneu xi jinping europa