x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Consiliului European de Cercetare a demisionat din cauza reacției UE la pandemia cu coronavirus

Președintele Consiliului European de Cercetare a demisionat din cauza reacției UE la pandemia cu coronavirus

08 Apr 2020   •   13:39
Președintele Consiliului European de Cercetare a demisionat din cauza reacției UE la pandemia cu coronavirus

Preşedintele Consiliului European de Cercetare (ERC), Mauro Ferrari, a demisionat din funcție, a anunţat Comisia Europeană. El se afla în această poziție din ianuarie 2020 pentru o perioadă e patru ani. Decizia a luat-o din cuaza nemulțumirii față de felul cum a acționat bloul comunitar la pandemia cu coronavirus, transmite Reuters.

"Comisia regretă demisia profesorului Ferrari atât de devreme în mandatul său de preşedinte ERC", a anunțat un purtător de cuvânt al CE.

Ferrari a invocat rezistenţa instituţională şi luptele interne birocratice din structurile UE la propunerea sa pentru aplicarea unui program ştiinţific de combatere a pandemiei.

"Am ajuns la ERC ca un susţinător fervent al UE. Criza COVID-19 mi-a schimbat complet opiniile, deşi continui să sprijin cu entuziasm idealurile colaborării internaţionale", a precizat acesta.

ERC este principala organizație științifică a UE și a fost înființată în 2007 pentru a finanţa oameni de ştiinţă europeni. În 2018 avea un buget de 1,86 miliarde de euro. Instituţia oferă granturi pentru proiecte propuse de experţi, fără implicare politică.

Guvernele statelor UE şi instituţiile blocului comunitar sunt acuzate că au răspuns haotic la pandemie, nereuşind să reacţioneze suficient de repede sau să colaboreze. 

×