x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Erdogan a învins și Internetul

Președintele Erdogan a învins și Internetul

de Şerban Mihăilă    |    30 Iul 2020   •   09:25
Președintele Erdogan a învins și Internetul

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a obținut controlul absolut și asupra mediului online, ultimul domeniu unde nu reușise să-și impună până acum autoritatea supremă, în țara pe care o conduce cu mână de fier din 2014. Parlamentul, dominat de Partidul Dreptate și Dezvoltare, condus de Erdogan, și de aliații săi de extremă-dreapta din Mișcarea Naționalistă, a adoptat o lege care acordă autorităților puterea de a cenzura și mai mult site-urile de socializare și de a bloca platforme precum Facebook, Twitter, YouTube sau Google.

 

Deputații turci au votat, ieri, o legislație care oferă conducerii de la Ankara dreptul de a exercita un control absolut asupra mediului online, impunând tuturor platformelor din domeniu, inclusiv giganților Facebook, Twitter sau YouTube, accesate zilnic în Turcia de peste un milion de utilizatori, condiții draconice de funcționare. În cazul nerespectării acestora, companiile vor fi confruntate cu amenzi uriașe și cu limitarea drastică a lățimilor de bandă folosite. Conform noii legi, platformele străine din mediul online vor fi obligate să-și numească reprezentanți legali în Turcia, anunță agenția Anadolu, citată de dpa. Aceștia vor trebui să răspundă în 48 de ore la reclamațiile individuale, primite în vederea scoaterii de pe platformele lor a postărilor „care încalcă intimitatea și drepturile personale”. Conținutul trebuie eliminat sau blocat în termen de 24 de ore, dacă acest lucru este solicitat prin ordin judecătoresc, mai precizează dpa. Mai mult, companiile străine care operează în mediul online vor fi obligate să stocheze toate datele utilizatorilor din Turcia, facilitând astfel accesarea lor de către autoritățile de la Ankara. Dacă cerințele impuse de noua legislație nu sunt respectate, oficialitățile turce pot percepe amenzi de până la 1,5 milioane de dolari, pot interzice publicitatea plătită și pot limita lățimea de bandă a site-urilor, până în punctul în care acestea nu mai pot fi utilizate. În prima parte a anului 2019, Turcia a avut cel mai mare număr de solicitări legale adresate Twitter pentru eliminarea de date și cel de-al doilea număr de ordine judecătorești, după Rusia, notează dpa.

 

Dictatură și pe Internet

Edogan amenința cu această lege de mai multe săptămâni, după ce nașterea nepotului său a fost întâmpinată cu ironie pe Twitter. „Înțelegeți acum de ce suntem împotriva platformelor online precum YouTube, Twitter și Netflix? Pentru a eradica o astfel de imoralitate!”, a tunat Erdogan, citat de dpa. El a numit patformele din mediul online drept centre ale „depravării” și surse de „minciună, calomnie, atacuri asupra drepturilor personale și asasinare a unor simboluri”. Invocând jignirea familiei sale, Erdogan a pus însă în aplicare un plan mult mai vechi pentru obținerea controlului absolut și asupra mediului online.

 

Persecuții pentru postări  

Mii de oameni au fost deja aspru pedepsiţi în Turcia pentru activitatea lor pe reţelele de socializare. De exemplu, în 2018, au fost monitorizate aproximativ 110.000 de conturi de pe platformele de socializare. Peste 7.100 de utilizatori au fost arestaţi, 2.754 dintre aceştia fiind trimişi la închisoare. Potrivit „Asociației pentru Libertatea de Expresie”, din Istanbul, citată de dpa, până la sfârșitul anului 2019, au fost blocate 408.000 de pagini de Internet, 7.000 de conturi de Twitter și 40.000 de postări, 10.000 de clipuri video de pe YouTube și 6.000 de mesaje Facebook. Interdicția de funcționare impusă Wikipedia a fost ridicată abia în luna ianuarie a acestui an, după doi ani și jumătate, mai informează dpa. Obișnuiți cu restricțiile, mai mulți utilizatori turci de Internet reușesc să le evite, folosind rețele private virtuale. Cum cea mai mare parte a mass-media turce se află sub controlul strict al guvernului, tot mai mulți turci se bazează pe sursele de informare independente din mediul online. Din această perspectivă, noua legislație va fi un adevărat test pentru marile companii din mediul online. Organizațiile pentru drepturile omului au avertizat asupra caracterului „draconic” al legislației și au cerut giganților din domeniul tehnologiei să nu coopereze cu autoritățile de la Ankara.

 

Mediul online este pentru mulți oameni care citesc știri un colac de salvare, iar această lege aduce o eră întunecată a cenzurii online”.

Tom Porteous, oficial al „Human Rights Watch”

×