x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Erdogan s-a răzgândit şi se va întâlni cu vicepreședintele Pence

Președintele Erdogan s-a răzgândit şi se va întâlni cu vicepreședintele Pence

16 Oct 2019   •   21:50
Președintele Erdogan s-a răzgândit şi se va întâlni cu vicepreședintele Pence

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, se va întâlni totuşi, joi, cu vicepreşedintele american, Mike Pence, care conduce o delegaţie oficială a SUA într-o vizită la Ankara, la ordinul preşedintelui Donald Trump pentru a obţine o încetare a focului în nordul Siriei, a afirmat, miercuri, preşedinţia turcă, informează AFP.

Erdogan, care declarase anterior pentru postul de televiziune „Sky News” că responsabilii americani vor discuta doar cu omologii lor turci, „intenţionează într-adevăr să se întâlnească mâine (joi) cu delegaţia americană condusă de vicepreşedintele” Pence, a declarat directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, într-un mesaj pe Twitter.

Altun a postat şi o scurtă înregistrare video pe Twitter, în care Erdogan declară mass-media turceşti că se va întâlni cu Mike Pence şi cu secretarul de Stat american, Mike Pompeo, care face parte din delegaţia americană. Conform presei americane, din respectiva delegaţie mai fac parte Robert O'Brien, consilierul preşedintelui Trump pe probleme de securitate naţională, şi emisarul american pentru Siria, James Jeffrey.

„Vicepreşedintele pleacă astăzi (miercuri) în Turcia”, a confirmat, pentru AFP, Katie Waldman, purtătoarea de cuvânt a lui Mike Pence, întrebată despre o posibilă schimbare de program, după declaraţia iniţială a lui Erdogan că nu are de gând să se întâlnească cu vicepreședintele SUA.

Executivul SUA anunţase marţi că Pence se va întâlni joi cu preşedintele Erdogan, cu obiectivul declarat de a obţine o „încetare imediată a focului” în nordul Siriei, unde Ankara a lansat la 9 octombrie o ofensivă militară vizând forţele kurde din „Unităţile de protecţie a poporului” (YPG), considerate drept „teroriste” de către Turcia, dar aliate ale Occidentului în lupta antijihadistă.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, afirmase anterior că nu se va întâlni cu vicepreşedintele american Mike Pence şi nici cu secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, aşteptaţi la Ankara pentru a cere oprirea ofensivei turce în Siria.

„Nu mă voi întâlni cu ei”, a declarat Erdogan pentru „Sky News”, în finalul unei reuniuni în parlament cu deputaţi ai Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare. „Oficialii americani se vor întâlni cu omologii lor turci. Eu nu voi vorbi decât cu Donald Trump, dacă va veni”, a precizat el.

În faţa deputaţilor din partidul său, Erdogan, somat de ţările occidentale să suspende ofensive în Siria, a exclus orice negocieri cu forţele kurde şi a cerut acestora să depună armele şi să se retragă de la frontiera cu Turcia.

În acelaşi timp, preşedintele turc a spus că urmează încă să se mai gândească dacă va pleca sau nu luna viitoare într-o vizită la Washington, potrivit dpa.

Donald Trump îl invitase pe Erdogan la Casa Albă, în data de 13 noiembrie. El a afirmat că va lua o decizie în acest sens, după vizita delegaţiei oficiale a Washingtonului, aşteptată joi la Ankara, a relatat agenţia de presă turcă Anadolu.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan mike pence siria