x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Hollande a deschis seria ceremoniilor de comemorare a victimelor atacurilor teroriste de la Charlie Hebdo

Preşedintele Hollande a deschis seria ceremoniilor de comemorare a victimelor atacurilor teroriste de la Charlie Hebdo

05 Ian 2016   •   14:09
Preşedintele Hollande a deschis seria ceremoniilor de comemorare a victimelor atacurilor teroriste de la Charlie Hebdo

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a deschis marţi seria ceremoniilor de comemorare a victimelor atentatelor din ianuarie 2015 din Paris, cu această ocazie el dezvelind trei plăci comemorative, relatează AFP.

Hollande a dezvelit trei plăci comemorative în memoria celor ucişi în atacul comis în redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, între care un poliţist, precum şi în cel comis la un supermarket evreiesc, soldat cu patru morţi.

Şeful statului francez a dezvelit prima placă comemorativă la locul atacului în redacţia revistei Charlie 'în memoria victimelor atentatului terorist împotriva libertăţii de exprimare' la 7 ianuarie 2015.

Însoţit de primarul Parisului, Anne Hidalgo, şi premierul Manuel Valls, Francois Hollande a dezvelit o a doua placă comemorativă pe un bulevard din apropiere în memoria poliţistului Ahmed Merabet, care a fost ucis de fraţii jihadişti Said şi Cherif Kouachi, în timp ce fugeau de la locul atentatului comis în redacţia revistei satirice.

Preşedintele francez a dezvelit o a treia placă comemorativă lângă supermarketul de produse evreieşti din estul Parisului, ţinta unui atentat la 9 ianuarie 2015, într-un atac comis de un alt jihadist, Amedy Coulibaly, care a executat trei clienţi şi un angajat, toţi evrei. Această placă aduce un omagiu 'victimelor atentatului antisemit din 9 ianuarie 2015', indică AFP.

Ceremonii scurte, punctate de momente de reculegere, s-au ţinut în prezenţa familiilor şi apropiaţilor victimelor. Fiecare placă comemorativă are inscripţionată pe ea numele victimelor atacurilor teroriste de acum un an din capitala Franţei, indică agenţia franceză de presă.

Atentatele din ianuarie 2015 s-au soldat cu 17 morţi în total. În afara celor 12 oameni ucişi în redacţia Charlie Hebdo şi a celor patru de la supermarketul cu produse evreieşti, o poliţistă a fost ucisă de atacatorul jihadist Coulibaly la 8 ianuarie la Montrouge, în sudul Parisului. O placă comemorativă în memoria acesteia urmează să fie dezvelită sâmbătă.

Ceremoniile de comemorare urmează să culmineze duminică în Piaţa Republicii, cu o manifestaţie dedicată celor 17 victime ale atentatelor din ianuarie trecut, dar şi celor 130 de morţi în urma atacurilor din 13 noiembrie, cele mai grave din istoria Franţei.

Un stejar de 10 metri înălţime, 'arborele memoriei', va fi plantat cu această ocazie în mijlocul pieţei, care a devenit de un an locul unde se aduc omagii victimelor atentatelor.

Cântăreţul Johnny Hallyday, acompaniat de un chitarist, va interpreta piesa 'Un dimanche de janvier' pentru a evoca mobilizarea a circa 4 milioane de francezi la 11 ianuarie 2015 în timpul marşului împotriva terorismului. Prezenţa în acea zi la Paris a circa 50 de lideri ai lumii, la invitaţia lui Francois Hollande, a făcut din Paris 'capitala lumii', potrivit declaraţiei preşedintelui francez.

×
Subiecte în articol: Charlie Hebdo francois hollande