x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele iranian Rouhani a refuzat o convorbire cu Trump

Preşedintele iranian Rouhani a refuzat o convorbire cu Trump

01 Oct 2019   •   10:05
Preşedintele iranian Rouhani a refuzat o convorbire cu Trump

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a refuzat invitaţia omologului său francez Emmanuel Macron de a participa la o convorbire telefonică în trei cu Donald Trump, în timpul Adunării Generale a ONU de la New York, scrie luni revista New Yorker, citată de DPA.

Potrivit articolului, Macron i-a făcut lui Rouhani o vizită neanunţată la hotelul Millenium Hilton din apropierea sediului ONU, marţea trecută, după ce le ceruse tehnicienilor să deschidă o linie telefonică securizată cu Trump, într-o sală de şedinţe de la etajul unde era cazat preşedintele Iranului.

Rouhani a refuzat însă să iasă din cameră şi i-a lăsat pe ceilalţi doi preşedinţi să aştepte degeaba, susţine revista americană.

Eforturile fără succes ale lui Macron au urmat discursului la ONU al preşedintelui Statelor Unite, în care acesta a acuzat Teheranul că este "însetat de sânge" şi a acuzat direct Iranul de atacul recent asupra unei instalaţii petroliere saudite.

Preşedintele iranian s-a adresat ONU miercuri, fără a menţiona convorbirea telefonică pe care o refuzase în seara precedentă. El a exclus orice dialog cu Trump câtă vreme Statele Unite nu renunţă la sancţiunile împotriva Iranului.

După câteva ore, Trump a refuzat să permită accesul în SUA unor înalţi oficiali guvernamentali iranieni şi familiilor lor.

Evenimentele au avut loc după câteva luni de creştere a tensiunilor în regiunea Golfului Persic, în timp ce Iranul este afectat de presiunile americane la care este supus după retragerea unilaterală a SUA din acordul nuclear din 2015, menit să restrângă programul nuclear iranian.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Hassan Rouhani donald trump iran sua