x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Kiska, lăudat de Steinmeier pentru politica faţă de minorităţi şi poziţia favorabilă primirii de refugiaţi

Preşedintele Kiska, lăudat de Steinmeier pentru politica faţă de minorităţi şi poziţia favorabilă primirii de refugiaţi

30 Apr 2019   •   20:45
Preşedintele Kiska, lăudat de Steinmeier pentru politica faţă de minorităţi şi poziţia favorabilă primirii de refugiaţi

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier l-a lăudat marţi pe preşedintele slovac în exerciţiu, Andrej Kiska, pentru activitatea sa în favoarea minorităţilor, transmite agenţia dpa.

În timpul unei întrevederi avute la Berlin, Steinmeier a subliniat în mod special eforturile lui Kiska faţă de comunitatea romă şi faptul că el s-a arătat favorabil primirii migranţilor, spre deosebire de liderii celorlalte state central-europene, această decizie plasându-l de asemenea pe o poziţie opusă celei susţinute de guvernul de la Bratislava, condus de Robert Fico şi în prezent de Peter Pellegrini.

''Aţi arătat că cineva care este un critic ferm al lucrurilor care pot fi greşite poate fi un politician care aduce oamenii împreună, şi nu pe unii împotriva celorlalţi'', a spus Steinmeier, adresându-se lui Kiska. 

Acesta din urmă nu a mai candidat la alegerile prezidenţiale desfăşurate în luna martie, dar care au fost câştigate de candidata pe care el a susţinut-o, militanta ecologistă Zuzana Caputova, vicepreşedintă a partidului ''Slovacia Progresistă''. Slovacia nu este însă o republică prezidenţială, prerogativele preşedintelui fiind limitate în favoarea premierului. 

Alegerile s-au desfăşurat în contextul protestelor populare după asasinarea în februarie 2018 a jurnalistului Jan Kuciak şi a prietenei sale. Dublul asasinat şi ancheta jurnalistică la care lucra acesta privind presupuse legături între oameni politici slovaci şi mafia italiană, publicată postum, au aruncat Slovacia în criză, generând preocupări legate de libertatea presei şi corupţie şi conducând la demisia premierului Robert Fico, un opozant al lui Andrej Kiska.

Slovacia face parte din Grupul de la Vişegrad, alături de Ungaria, Cehia şi Polonia. Aceste ţări au respins politica redistribuirii obligatorii a migranţilor între statele membre ale UE cerută de Bruxelles şi de state vest-europene, inclusiv Germania. În pofida divergenţelor pe această temă şi a celor privind statul de drept, cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit în februarie cu liderii statelor Grupului de la Vişegrad şi a convenit împreună cu aceştia intensificarea cooperării economice, în special în sectorul auto.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: kiska slovacia