x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Siriei, încolţit (şi) de familie. Socrul lui Bashar al-Assad îi cere să pună capăt violenţelor şi se teme pentru fiica sa

Preşedintele Siriei, încolţit (şi) de familie. Socrul lui Bashar al-Assad îi cere să pună capăt violenţelor şi se teme pentru fiica sa

de Anca Aldea    |    14 Mar 2012   •   12:50
Preşedintele Siriei, încolţit (şi) de familie. Socrul lui Bashar al-Assad îi cere să pună capăt violenţelor şi se teme pentru fiica sa

Dr. Fawaz Akhras, un reputat cardiolog stabilit la Londra, s-a alaturat celor care fac presiuni asupra presedintelui Bashar al-Assad pentru a adopta valorile democratice “pana nu este prea tarziu'. Medicul, care este tatal Primei Doamne a Siriei, se declara ingrozit de actele criminale ale regimului de la Damasc si, mai ales, ingrijorat de siguranta fiicei sale, scrie cotidianul israelian Haaretz, care preia un articol din editia de weekend a tabloidului britanic Express.

Asma (36 de ani), Prima Doamna a Siriei, s-a casatorit cu Assad in urma cu 12 ani si ar fi in prezent prizoniera sotului sau, in resedinta familiei de la Damasc, deoarece Assad se teme ca aceasta sa nu fuga din tara, informeaza Express.co.uk. “Cred ca Asma Assad este ingrozita de ceea ce se intampla. Ea a crescut in Marea Britanie, valorile sale etice si morale au fost formate aici', a declarat, pentru Express, un apropiat al familiei Akhras.

Dr. Akhras (66 de ani) s-ar afla, potrivit propriilor declaratii facute intr-un anturaj format din membri ai Societatii Siriene din Marea Britanie, “intr-o pozitie imposibila' intre loialitatea fata de familia sa si condamnarea internationala a violentelor comise de regimul ginerelui sau. Cardiologul a infiintat Societatea Siriana in 2003 pentru a promova relatiile bilaterale dintre Londra si Damasc si, potrivit presei britanice, in ultima vreme el a facut o serie de presiuni pentru a-si aduce fiica acasa.

Violentele continua, Rusia se supara

Regimul lui Assad pare insa de neclintit. Ieri, Armata siriana a anuntat ca a preluat controlul total asupra orasului rebel Idleb din nord-estul tarii. La 1 martie, Armata a pus stapanire pe cartierul Baba Amr din orasul Homs (centrul tarii). Bashar al-Assad calca pe cadavre pentru a-si asigura continuitatea in fruntea tarii, anuntand ca la 7 mai vor avea loc alegeri parlamentare. Anuntul a fost facut dupa presiunile emisarului de pace Kofi Annan, care a cerut regimului sirian “sa faca propuneri concrete' privind oprirea varsarii de sange. In ciuda masurilor declarative, la inceputul saptamanii au fost gasite, in Homs, 47 de cadavre apartinand unor femei si copii. Rebelii spun ca de vina sunt fortele regimului, in timp ce Assad da vina pe “bandele teroriste'...

Un raport al Amnesty International dat publicitatii ieri afirma ca detinutii regimului sunt torturati sistematic, prin asa-numita practica a “pneului arab' - in care victima este inghesuita intr-un pneu si batuta crunt, cu bastoane, bice, cabluri si/sau torturata prin agresiuni sexuale sau socuri electrice.

“Avem nevoie de mai multa presiune internationala. Trebuie sa ii ajutam pe rebeli cu mijloace militare si economice pentru ca lui Assad sa-i fie clar ca este un criminal international si ca este raspunzator de fiecare crima', a declarat senatorul american republican Lindsay Graham. Pe de alta parte, ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a carui tara s-a oferit sa acorde asistenta rebelilor sirieni, spune ca actele comise de regimul de la Damasc “sunt mai oripilante decat cel mai teribil film de groaza produs la Hollywood'.

Rusia l-a criticat, miercuri, pe presedintele Bashar al-Assad, pentru “intarzierea imensa in aplicarea reformelor', avertizand Damascul in legatura cu un risc de escaladare a crizei, daca regimul Assad nu asculta sfaturile aliatului sau rus. Declaratia intervine dupa anuntul organizarii de alegeri legislative la 7 mai, primele, de la declansarea revoltelor antiregim soldate cu moartea a peste 8.500 de oameni, potrivit opozitiei siriene.

×