x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Sloveniei convoacă alegeri anticipate pe data de 3 iunie

Președintele Sloveniei convoacă alegeri anticipate pe data de 3 iunie

14 Apr 2018   •   18:30
Președintele Sloveniei convoacă alegeri anticipate pe data de 3 iunie

Slovenia va organiza alegeri legislative anticipate la data de 3 iunie, a anunţat sâmbătă preşedintele Borut Pahor, la o lună după demisia premierului de centru-stânga Miro Cerar, transmite Reuters. 

'Astăzi dizolv parlamentul şi stabilesc ziua de 3 iunie ca dată pentru alegeri legislative anticipate', a declarat Pahor într-o conferinţă de presă. 

Decizia de devansare cu câteva săptămâni a alegerilor survine după ce Curtea Supremă a ordonat un al doilea referendum privind continuarea sau nu a proiectul guvernului de construire a unei căi ferate de 1 miliard de euro, un verdict care a dus a demisia premierului Cerar. 

Guvernul a obţinut sprijinul pentru acest proiect la primul referendum, dar rezultatul a fost anulat după ce o organizaţie a societăţii civile a contestat folosirea fondurilor de campanie. 

Cei în jur de 1,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot vor fi chemaţi să aleagă dintre candidaţii a mai mult de 20 de partide, într-un scrutin care îi va desemna pe viitorii 90 de deputaţi. 

Lista lui Marjan Sarec (LMS, centru-stânga), care se prezintă pentru prima oară în alegeri, avându-l în frunte pe primarul oraşului Kamnik, conduce în sondajele de opinie în ultimele luni. 

Cu toate acestea, analiştii consideră că rezultatul scrutinului este dificil de anticipat, şanse având şi Partidul Democrat Sloven (centru-dreapta, de opoziţie) şi social-democraţii, formaţiune din coaliţia de guvernare. 

'Mă aştept ca partidul învingător să formeze un guvern de coaliţie, dar este imposibil de spus ce partid va câştiga', a declarat pentru Reuters Peter Jancic, analist politic şi editor al site-ului politic Spletni Casopis.

AGERPRES

×