x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele sud-coreean anunţă o majorare a bugetului de apărare şi cheamă Phenianul la reluarea negocierilor

Președintele sud-coreean anunţă o majorare a bugetului de apărare şi cheamă Phenianul la reluarea negocierilor

22 Oct 2019   •   09:42
Președintele sud-coreean anunţă o majorare a bugetului de apărare şi cheamă Phenianul la reluarea negocierilor

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a anunţat marţi în parlament o creştere a cheltuielilor militare ale ţării, chemând în acelaşi timp Coreea de Nord la reluarea dialogului, transmite AFP.

Coreea de Sud va majora cu 7% bugetul dedicat apărării, care va trece de 37,66 miliarde de dolari anul viitor, a declarat preşedintele Moon, subliniind că o 'apărare puternică' este esenţială pentru 'autodeterminare'.

'Vom întări sistemul de apărare de bază', suplimentând în special numărul 'submarinelor de generaţie viitoare şi al sateliţilor de supraveghere', a precizat el.

Declaraţia preşedintelui sud-coreean intervine la o lună după ce Phenianul a anunţat că a lansat o rachetă balistică de pe un submarin, în cadrul 'unei noi faze' a programelor sale de înarmare.

Mai multe rezoluţii ale Consiliul de Securitate al ONU interzic Phenianului să dezvolte rachete balistice.

Dialogul dintre cele două Corei se află într-un punct mort de la eşecul întâlnirii la vârf dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, desfăşurată la Hanoi în luna februarie.

Phenianul a condamnat ulterior exerciţiile militare anuale comune ale forţelor americane şi sud-coreene, pe care le consideră o repetiţie generală pentru o invadare a teritoriului său, precum şi achiziţia de către Seul de avioane de vânătoare americane.

Coreea de Nord şi SUA au reluat la începutul lui octombrie discuţiile în Suedia, dar acestea au intrat într-un impas, Phenianul acuzând Washingtonul că a făcut să eşueze discuţiile, chiar dacă americanii afirmă că acestea au fost 'bune'.

Phenianul exclude momentan orice reluare a discuţiilor intercoreene.

Cu toate acestea, preşedintele sud-coreean, un partizan fervent al dialogului cu Coreea de Nord, rămâne optimist, afirmând că negocierile aflate în impas sunt 'ultimul obstacol' înaintea denuclearizării.

Un 'viitor luminos' pentru Nord nu este posibil decât pe baza unei 'economii a păcii' impulsionate de proiecte economice intercoreene, a pledat Moon, îndemnând 'Nordul să reacţioneze'.

AGERPRES

×