x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Turciei: Musulmanii au descoperit America, nu Cristofor Columb!

Preşedintele Turciei: Musulmanii au descoperit America, nu Cristofor Columb!

15 Noi 2014   •   16:00
Preşedintele Turciei: Musulmanii au descoperit America, nu Cristofor Columb!

Preşedintele islamo-conservator turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat, azi, la Istanbul, în cadrul unei reuniuni de lideri musulmani din ţări din America Latină, că musulmanii sunt cei care au descoperit continentul american încă din secolul al XII-lea, şi nu navigatorul genovez Cristofor Columb două secole mai târziu.

"Contactele între America Latină şi Islam datează din secolul al XII-lea. Musulmanii au fost cei care au descoperit America în 1178, şi nu Cristofor Columb. Marinari musulmani au ajuns în America încă din 1178. Columb menţionează existenţa unei moschei pe o colină pe coasta cubaneză", a spus, foarte sigur de sine, Erdogan.

În elanul său, el s-a declarat gata să participe la construcţia unei moschei în locul citat de navigatorul genovez. "Aş vrea să vorbesc cu fraţii mei cubanezi, o moschee s-ar potrivi perfect pe această colină şi astăzi", a continuat președintele turc.

Conform cărţilor de istorie, marinarul genovez Cristofor Columb este cel care, în 1492, a pus primul picior străin pe continentul american în timp ce căuta împreună cu flotila sa o nouă rută maritimă spre India, scrie AFP, conform Agerpres.

Istorici şi teologi musulmani, ultraminoritari, au pus recent la îndoială descoperirea sa, sugerând o prezenţă musulmană anterioară în America, deşi niciun vestigiu de inspiraţie islamică acolo nu a fost descoperit vreodată. Într-un articol foarte controversat publicat în 1996, istoricul Youssef Mroueh a menţionat un pasaj din notiţele lui Columb, în care acesta face referire la o moschee în Cuba. Dar confraţii săi au respins în unanimitate ipoteza sa, explicând că această 'moschee' era o imagine pentru a descrie o formă de relief.

×
Subiecte în articol: recep tayyip erdogan cristofor columb