x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preşedintele Turciei s-a suparat pe expertii agentiei Moody's

Preşedintele Turciei s-a suparat pe expertii agentiei Moody's

15 Iun 2018   •   07:33
Preşedintele Turciei s-a suparat pe expertii agentiei Moody's

Lira turcească s-a depreciat joi în raport cu dolarul, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a ameninţat că va lua măsuri împotriva agenţiei de evaluare Moody's, după alegerile din 24 iunie.

 

Şeful statului turc, care s-a autoproclamat "inamicul dobânzilor", dă de mult timp vina pentru deprecierea lirei pe puterile occidentale care vor să submineze Guvernul tarii. În prezent, toate cele trei mari agenţii de rating, Moody's, Standard & Poor's şi Fitch, atribuie Turciei un rating din categoria 'junk', nerecomandat pentru investiţii.

"Cu voia Domnului, după 24 iunie vom demara o operaţiune împotriva Moody's", a declarat Erdogan pentru postul de televiziune 24 TV. "Moody's face declaraţii inutile în pofida faptului că nu suntem membri ai lor. Moody's ia măsuri pentru a defăima Turcia pentru a ne pune într-o poziţie dificilă...Nu vor reuşi", a mai spus Erdogan.

Preşedintele Turciei nu a oferit detalii cu privire la natura potenţialei acţiuni. În prezent, Turcia solicită ratinguri de la Moody's şi Fitch. Având în vedere că multe fonduri internaţionale solicită ratinguri de la cel puţin două agenţii pentru a investi în obligaţiunile unei ţări, atitudinea investitorilor ar avea de suferit dacă Turcia ar înceta să mai solicite ratinguri de la Moody's.

Săptămâna trecută, Moody's a retrogradat şi a plasat sub revizuire pentru o nouă retrogradare ratingurile pentru 17 bănci turceşti. Agenţia de evaluare a precizat că aceste retrogradări reflectă faptul că mediul operaţional din Turcia s-a deteriorat cu implicaţii negative pentru profilul de finanţare al băncilor. AGERPRES

×