x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele Ucrainei neagă orice șantaj din partea lui Donald Trump

Președintele Ucrainei neagă orice șantaj din partea lui Donald Trump

10 Oct 2019   •   12:59
Președintele Ucrainei neagă orice șantaj din partea lui Donald Trump

Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că liderul de la Casa Albă, Donald Trump, nu a încercat să-l şantajeze nici în cursul convorbirii telefonice din iulie şi nici în cadrul întâlnirii pe care cei doi au avut-o, în septembrie, la Adunarea Generală a ONU de la New York. Preşedintele american este bănuit că a suspendat ajutorul militar al SUA pentru a obţine de la Kiev o anchetă asupra rivalului său politic democrat, Joe Biden

Zelenski a afirmat că, în cursul convorbirii telefonice cu Donald Trump, a urmărit organizarea unei întâlniri ulterioare şi a cerut atunci Casei Albe să-şi schimbe retorica asupra Ucrainei, percepută ca o ţară coruptă. În plus, acesta a subliniat că ajutorul militar din partea SUA fusese blocat înaintea conversației. Mai mult, el a insistat asupra faptului că discuția nu a avut nicio legătură cu Burisma, compania energetică ucraineantă la care a lucrat fiul lui Joe Biden, pe vremea când acesta era vicepreședinte. 

Deblocarea unui ajutor militar de mai multe sute milioane de dolari către Ucraina, cu scopul de a contracara 'agresiunea rusă', a fost suspendată la începutul verii, iar puţin mai târziu, la 25 iulie, Donald Trump a avut un apel telefonic cu Zelenski. În cadrul acestei convorbiri, șeful de la Casa Albă i-ar fi cerut Ucrainei să-l  ancheteze pe fiului rivalului său democrat, deși Kievul clasase dosarele legate de Burisma.
În opinia democraţilor, preşedintele american a încercat atunci să şantajeze Kievul cu ajutorul militar pentru ca acesta să-l destabilizeze pe rivalul său politic printr-o investigaţie, o formă de ingerinţă (străină) în campania electorală, care este interzisă de legislaţia americană. Ajutorul militar pentru Ucraina a fost deblocat în cele din urmă la 11 septembrie.

La începutul lunii octombrie, Parchetul ucrainean a ordonat reexaminarea dosarelor clasate în trecut, implicând grupul de gaze Burisma, doar că acestea nu par să-l vizeze pe fiul lui Joe Biden, Hunter, care intrase în 2014 în Consiliul de Administraţie al companiei.

Pe fondul acestor suspiciuni, Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea duce la declanşarea procedurii de destituire a preşedintelui Donald Trump.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Donald Trump ucraina santaj Joe Biden