x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prietenii oligarhi ai presedintelui Putin, sanctionati de Trump!

Prietenii oligarhi ai presedintelui Putin, sanctionati de Trump!

de Simona Haiduc    |    07 Apr 2018   •   12:31
Prietenii oligarhi ai presedintelui Putin, sanctionati de Trump!

Premiera la Casa Alba! Acuzata de slabiciune in fata Rusiei, administratia Donald Trump a anuntat, pentru prima data, sanctiuni improtriva "obligarhilor" apropiati de presedintele Vladimir Putin, pedepsit, astfel, pentru "atacurile" lansate de Moscova la adresa "democratiilor occidentale".

 

Actionand si gandind in logica Razboiului rece, Kremlinul a promis "un raspuns dur" la ceea ce ea a catalogat drept "o ofensiva antirusa" menita "sa elimine concurenti de pe pietele lumii". Indiferent de ceea ce va intreprinde Putin, noile sanctiuni sunt, potrivit analistilor, cele mai severe adoptate de Casa Alba de la venirea la putere, la inceputul anului trecut, a presedintelui republican, incapabil sa-i impace pe americani si rusi, conform promisiunile.

Masurile au fost adoptate in baza unei legi dorita de Congres pentru a pune Rusia la punct cu precadere pentru amestecul ei in alegerile din 2016, act normativ promulgat in vara lui 2017, spre marea dezamagire a lui Trump care, demn de remarcat, a evitat sa-l critice direct pe omologul sau de la Moscova.

Sanctiunile vizeaza un total de 38 de persoane si intreprinderi, care se adauga celor 24 pedepsite introduse deja pe lista neagra a SUA la mijlocul lunii martie, ca raspuns la ingerinta electorala si la numeroasele atacuri electorale. La acea data, decizia americana a fost considerata de democrati ca fiind excesiv de timida.

Noua lista cuprinde sapte "oligarhi" si 12 dintre companiile controlate de acestia si care nu vor mai putea face afaceri in SUA, nici cu americanii. Printre ei se numara Oleg Deripaska, proprietar al gigantului aluminiului Rusal, Igor Rotenberg si Vekselberg, actori ai sectorului energetic, dar si Kirill Chamalov, prezentat drept ginerele presedintelui Putin. "Oligarhii care nu se regases pe aceasta lista trebuie sa-ti tina rasuflarea", a comentat Boris Zilberman, un think tank conservator al Foundation for Defense of Democracies.

Au fost vizati, de asemenea, 17 "inalti responsabili" rusi, printre care patronii unor societati publice precum Aleksei Miller (Gazprom) sau Andrei Kostin (VTB, a doua banca a tarii), dar si ministrul de interne Vladimir Kolokoltsev si secretarul general al Consiliului national de securitate, Nikolai Patrusev.

"Statele Unite iau foarte in serios aceste masuri care sunt raspuns la atitudinea absolud sfidatoare a Rusiei si la activitatile nefaste ale guvernului de la Moscova, care continua pretutindeni in lume", a declarat un reprezentant al administratiei Trump, evocand rolul Kremlinului in Siria, Crimeea sau Ucraina. "Dar inainte de toate, sanctiunile sunt raspunsul nostru la incercarile rusilor de a submina democratiile occidentale", a adaugat acelasi oficial american.

×