x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima DEMISIE din Guvernul britanic după aprobarea acordului pentru BREXIT

Prima DEMISIE din Guvernul britanic după aprobarea acordului pentru BREXIT

15 Noi 2018   •   11:05
Prima DEMISIE din Guvernul britanic după aprobarea acordului pentru BREXIT

Secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord, Shailesh Vara, care la referendumul din iunie 2016 a susţinut rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană, a demisionat joi, el fiind primul membru al guvernului britanic care demisionează după ce premierul Theresa May a obţinut, miercuri, sprijinul executivului de la Londra pentru acordul de retragere ce prevede termenii ieşirii ţării din UE, transmit Reuters şi AFP.


Vara a criticat acordul cu UE prezentat miercuri de Theresa May membrilor executivului britanic, susţinând că acordul lasă Regatul Unit 'la jumătatea drumului, fără o dată limită cu privire la momentul până la care vom fi în final o ţară suverană'.

''Suntem o naţiune mândră şi aceasta este o zi tristă în care suntem reduşi la a respecta regulile făcute de alte ţări care au arătat că nu le pasă de interesele noastre. Putem şi trebuie să facem lucrurile mai bine decât acum'', a subliniat Shailesh Vara.

Demisia secretarului de stat britanic pentru Irlanda de Nord survine la scurt timp după ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat joi că summitul pentru oficializarea acordului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, convenit miercuri seară, va avea loc la 25 noiembrie.

Acordul tehnic convenit de negociatorii Uniunii Europene şi britanici privind Brexit-ul are în vedere luarea în iulie 2020 a unei decizii privind încheierea unei noi înţelegeri pentru a asigura o frontieră irlandeză deschisă după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, la finalul anului 2020. În caz contrar, UE şi Regatul Unit vor putea extinde în comun perioada de tranziţie. Alternativ, din ianuarie 2021, se va aplica o aşa-numită 'plasă de siguranţă' pentru Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, sub rezerva unui mecanism comun de revizuire.

'Plasa de siguranţă' înseamnă că va exista 'un teritoriu vamal unic' între UE şi Regatul Unit, care se va institui de la sfârşitul perioadei de tranziţie până la data la care un acord ulterior devine aplicabil. Irlanda de Nord va rămâne, prin urmare, parte a aceluiaşi teritoriu vamal ca restul Regatului Unit. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Theresa May brexit