x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primă grefă de penis efectuată în SUA

Primă grefă de penis efectuată în SUA

16 Mai 2016   •   21:40
Primă grefă de penis efectuată în SUA

Un bărbat de 64 de ani care îşi pierduse o mare parte din penis din cauza unei forme rare de cancer a beneficiat de prima grefă a unui astfel de organ realizată în SUA, a anunţat luni spitalul din Boston în care s-a realizat intervenţia chirurgicală cu o durată de 15 ore.

Este a treia grefă de penis din lume, prima reuşită fiind înregistrată în 2014 în Africa de Sud, după ce un prim transplant, nereuşit, avusese loc în China în 2006, aminteşte AFP.

"Pacientul, Thomas Manning, de 64 de ani, se reface, având o circulaţie normală a sângelui în organul donat. Nu se înregistrează niciun semn de sângerare, de respingere a penisului grefat sau de infecţie", a precizat Massachusetts General Hospital din Boston (nord-estul Statelor Unite) într-un comunicat.

"Deşi pacientul se află încă în primele stadii de vindecare şi medicii sunt încă prudenţi, ei s-au declarat optimişti, apreciind că organul transplantat îşi va recăpăta funcţia pierdută în 2012, după un cancer care a necesitat amputarea parţială a penisului", mai arată spitalul.

Echipa de chirurgi şi medici care a realizat grefa în 8 şi 9 mai s-a antrenat mai mult de trei ani pe cadavre. Medicii îşi propun să perfecţioneze această tehnică încât să fie aplicabilă cu succes pe un număr cât mai mare de persoane, mai ales militari răniţi în lupte.

Thomas Manning a descris într-un interviu din New York Times izolarea socială în care s-a aflat. "Mă feream de contacte..., nu puteam avea relaţii cu nimeni. Nu poţi spune unei femei că ai penisul amputat", a menţionat pacientul operat recent cu succes în SUA.

Bărbatul din China care a fost supus primului transplant mondial de penis în 2006 a solicitat ulterior operaţia inversă, motivul fiind "grave probleme psihologice cu care s-au confruntat el şi soţia lui", au explicat medicii.

Prima grefă reuşită de penis a fost practicată unui bărbat de 21 de ani din Africa de Sud, în 2014, care îşi pierduse organul în urma unei circumcizii ratate. După transplant, a putut deveni tată.

Chirurgi de la facultatea de Medicină Johns Hopkins din Baltimore (Maryland) au anunţat în luna decembrie că intenţionează să practice în prima etapă 60 de transplanturi de penis, precizând că primul pe lista de aşteptare este un fost luptător rănit în Afganistan.

Aproape 1.400 de militari au suferit răni la organele genitale între 2011 şi 2013 în Irak şi Afganistan, conform Ministerului american al Apărării, citat de AFP. AGERPRES

×