x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima victimă în scandalul doctoratului: rectorul Universităţii Semmelweiss a demisionat

Prima victimă în scandalul doctoratului: rectorul Universităţii Semmelweiss a demisionat

de Istvan Deak    |    01 Apr 2012   •   19:46

Rectorul Universitatii Semmelweiss din Budapesta, Tivadar Tulassay, care i-a retras, din motive de plagiat, titlul de doctor presedintelui Ungariei Pal Schmitt, este prima victima a scandalului doctoratului, demisionand din post duminica, relateaza presa ungara si agentia France Presse.

Universitatea Semmelweiss a anuntat duminica pe site-ul sau Internet ca Tivadar Tulassay a demisionat, pentru ca apreciaza ca si-a pierdut sustinerea din partea superiorilor si ca s-a simtit izolat in gestionarea scandalului Pal Schmitt. Duminica, in cursul zilei, presedintele ungar declarase, intr-un interviu acordat postului public de radio, ca nu intentioneaza sa demisioneze din cauza scandalului de plagiat legat de teza sa de doctorat, pentru ca se simte cu constiinta curata. Asa cum a mai declarat si anterior, presedintele a repetat duminica faptul ca i se pare nedemn ca i se cere demisia din cauza unei lucrari de doctorat intocmite acum 20 de ani, apreciind ca aceasta nu are nicio legatura cu functia de sef al statului pe care o detine. Numai ca intre timp toate partidele de opozitie au cerut demisia presedintelui.

In interviul radiofonic presedintele a mai spus ca doar o decizie a justitiei i-ar putea retrage doctoratul unei persoane, si nu Universitatea, asa cum s-a intamplat in cazul sau.

Senatul Universitatii Semmelweiss din Budapesta i-a retras la 29 martie doctoratul sefului statului, calificand drept 'plagiat' teza sa despre istoria Jocurilor Olimpice, pe care a sustinut-o in 1992. Decizia Senatului a fost justificata prin faptul ca 'lucrarea nu raspunde nici metodelor stiintifice, nici etice'.

×