x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prima zonă de schi liberă de plastic din lume va fi creată în Italia

Prima zonă de schi liberă de plastic din lume va fi creată în Italia

18 Noi 2019   •   22:30
Prima zonă de schi liberă de plastic din lume va fi creată în Italia

Zona alpină italiană Val di Pejo va deveni în viitorul sezon hibernal prima zonă de schi din lume în care se interzice plasticul de unică folosinţă, precum pahare, farfurii sau sticle care vor dispărea de pe pârtii şi din şcolile de schi, relatează luni EFE.

"Este vorba de primul pas al unui program de sustenabilitate mult mai amplu", a declarat Fabio Sacco, directorul Companiei turistice Val di Sole (din care fac parte valea), care a precizat că se doreşte transformarea acestei stațiuni turistice în "cea mai sustenabilă zonă din arcul alpin".

Iniţiativa a fost luată după ce s-a descoperit pentru prima oară microplastic într-un glaciar din acest spaţiu natural, lucru care i-a îndemnat "la reflecţie" pe toţi cei implicaţi în protejarea şi exploatarea acestei zone alpine, potrivit lui Sacco.

Studiul, condus de experţi ai Universităţii de Studii de la Milano, a descoperit că în glaciarul Forni la fiecare kilogram de sedimente existau 75 de particule de plastic, date comparabile cu cele observate în sedimentele marine din Europa.

Potrivit experţilor, la originea acestora s-ar afla resturile de plastic folosite de excursionişti sau particule aduse de vânt, la care se adaugă aşa-numitul "ciclu al apei", prezenţa particulelor fiind legată direct de apele freatice. Următorul pas va fi monitorizarea tuturor reziduurilor, a energiei şi alimentelor.

Obiectivul este de a potenţa aşa-numitele produse "kilometru zero" şi cele "biologice" în cabane şi în şcolile de schi, iar în privinţa energiei tendinţa este ca singura sursă să vină de la instalaţiile hidroelectrice care să alimenteze atât locuitorii cât şi vizitatorii.

Pentru a explica şi sensibiliza vizitatorii cu privire la această iniţiativă vor fi instalate indicatoare şi avertismente în zona Pejo3000, cum este cunoscută această regiune de schi. Printre elementele interzise se vor afla toate ambalajele sau recipientele din plastic, paiele, inclusiv pliculeţele cu ketchup sau maioneză din restaurante.

Plasticul acumulat la aceste altitudini "se menţine o durată mai lungă de timp, inclusiv decenii", a explicat glaciologul Christian Casarotto, şi "este restituit sub formă de daune aduse mediului înconjurător şi sănătăţii prin pătrunderea în lanţul alimentar", a încheiat el.

AGERPRES

×