x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primele alegeri deschise femeilor au început sâmbătă în Arabia Saudită

Primele alegeri deschise femeilor au început sâmbătă în Arabia Saudită

12 Dec 2015   •   11:23
Primele alegeri deschise femeilor au început sâmbătă în Arabia Saudită
Sursa foto: Fayez Nureldine/Photograph: Fayez Nureldine/AFP/

Primul scrutin deschis femeilor - candidate şi alegătoare - a început sâmbătă dimineaţa în Arabia Saudită, în această ţară ultraconservatoare, unde femeile sunt în continuare supuse unor numeroase restricţii, informează AFP.

Alegătorii au început să vină la secţiile de votare din Riad în jurul orelor locale 08:00 (05:00 GMT), pentru aceste alegeri municipale la care participă şi femeile saudite.

Bărbaţii şi femeile vor vota separat în Arabia Saudită, ultima ţară din lume care le-a interzis până acum cetăţenelor sale să voteze şi să se prezinte în alegeri. Alegători şi alegătoare urmează să opteze între cei 6.000 de candidaţi bărbaţi şi 900 de candidate femei, care aspiră la un loc în cele 284 de consilii municipale, singurele adunări formate din reprezentanţi aleşi, dar care au puteri limitate.

Caracterul mixt al reuniunilor publice este interzis în Arabia Saudite, astfel că femeile-candidat au putut să se întâlnească doar cu alegătoarele lor: 119.000 de femei care s-au înscris pentru prima dată pe o listă electorală, din totalul de aproape 1,5 milioane de alegători, potrivit cifrelor oficiale.

Femeile au afirmat că înregistrarea pe listele electorale a fost una complicată de obstacole birocratice şi de lipsa de informaţii. În condiţiile în care mai puţin de un alegător din şase este o femeie, puţine saudite se aşteaptă să fie alese. Cu toate acestea, unele dintre ele ar putea intra în consilii municipale fiind numite de putere, o treime dintre locuri fiind prevăzute pentru persoane desemnate.

Arabia Saudită este condusă conform unei viziuni rigoriste a islamului, potrivit căreia femeile nu au dreptul să conducă maşina şi trebuie să obţină acordul unui bărbat pentru a munci sau a călători.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch a salutat aceste alegeri ca pe un pas în plus spre o mai mare participare a femeilor în viaţa politică, subliniind în acelaşi timp că Arabia Saudită continuă să discrimineze femeile prin intermediul unei "mreje de legi, politice şi practice".

Sursa: AGERPRES 

×
Subiecte în articol: arabia saudita drept de vot femei riad