x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NASA scapă de rachetele rușilor: Primii astronauți lansați din SUA, după 10 ani!

NASA scapă de rachetele rușilor: Primii astronauți lansați din SUA, după 10 ani!

de Şerban Mihăilă    |    22 Mai 2020   •   09:07
NASA scapă de rachetele rușilor: Primii astronauți lansați din SUA, după 10 ani!

După aproape zece ani în care Statele Unite nu au mai avut capacitatea de a lansa în spațiu astronauți, de pe teritoriul american, capsula spațială „Crew Dragon”, produsă de „SpaceX”, compania excentricului antreprenor Elon Musk, face ultimele pregătiri înaintea marelui zbor de săptămâna viitoare, spre Stația Spațială Internațională (ISS). Din 2011, astronauții americani au ajuns pe ISS doar cu ajutorul rachetelor rusești lansate din Kazahstan.

 

Zborul, numit „Demo-2”, a fost pregătit cu scopul de a certifica „Crew Dragon”, în vederea unor misiuni regulate pentru transportul astronauților pe stația spațială. NASA a vrut să scape astfel cu orice preț de dependența de rachetele rusești „Soyuz”, care îi duceau pe astronauții americani pe ISS, la un cost de peste 70 de milioane de dolari pentru un loc. „Crew Dragon” va decola miercurea viitoare de la Centrul Spațial Kennedy al NASA, din Florida, cu ajutorul unei rachete „Falcon 9”, produsă de „SpaceX”. Capsula îi va avea la bord pe astronauții Bob Behnken și Doug Hurley, care au deja în CV-urile lor câte două misiuni în navete spațiale. Este pentru prima oară când oamenii sunt lansați în spațiu cu ajutorul „Falcon 9”, în condițiile în care racheta a mai participat până acum și în alte misiuni.  „«Demo-2» va dura între una și patru luni, NASA și «SpaceX» urmând să se decidă în această privință după ce «Crew Dragon» se va afla în aer”, informează site-ul Space.com. „«Crew Dragon» poate transporta șapte pasageri spre și din direcția orbitei terestre, precum și dincolo de aceasta. Capsula are de jur-împrejur circa patru metri, o înălțime de opt metri și poate transporta la lansare o greutate de 6.000 de kilograme. Costumele de zbor includ căști cu tehnologie 3D și mănuși compatibile cu touchscreen-uri”, mai precizează sursa menționată. După cum sugerează și numele său, „Demo-2” este cea de-a doua misiune a „Crew Dragon” pe ISS. Prima a fost „Demo-1”, o misiune de opt zile, fără echipaj, care a avut loc în martie 2019.

Musk, mai tare ca „Boeing”

Deși „SpaceX” a întârziat cu peste doi ani această lansare, compania lui Elon Musk a întrecut „Boeing”. În 2014, NASA a acordat două contracte, unul companiei „Boeing”, în valoare de 4,2 miliarde de dolari și un altul,  pentru „SpaceX”, de 2,6 miliarde de dolari. Cele două companii s-au angajat să transporte oameni în spațiu, până în 2017, la bordul unor capsule spațiale, numite „Starliner”, respectiv „Crew Dragon”. Potrivit contractului, „SpaceX” trebuie să furnizeze Agenției Naționale Spațiale a SUA șase astfel de zboruri. Capsula produsă de „Boeing” nu este însă pregătită nici acum să transporte astronauți. Vehiculul spațial conceput de compania americană a întâmpinat probleme tehnice, în decembrie 2019, în timpul „Demo-1”. „Boeing” va trebui să reprogrameze misiunea de testare fără echipaj, înainte de a îmbarca astronauți în „Starliner”.

 

Cred că este o mașinărie zburătoare remarcabilă. În multe privințe nu este o navetă spațială, ci o capsulă. Dar este fantastică din punct de vedere tehnologic”.

Doug Hurley, astronaut

×