x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul deces în rândul protestatarilor turci!

Primul deces în rândul protestatarilor turci!

de Marina Constantinoiu    |    03 Iun 2013   •   17:54
Primul deces în rândul protestatarilor turci!
Sursa foto: AHMET SIK/EPA/Intact Images

Un tânăr manifestant turc a fost ucis duminică seara la Istanbul de o maşină care a intrat în forţă în mulţimea care protesta faţă de Guvernul islamo-conservator, a anunţat, luni, Uniunea Medicilor Turci (TBB), citată de AFP.

Tânărul, Mehmet Ayvalitas, membru al unei asociaţii de stânga, a fost lovit de un vehicul care a intrat în protestatari pe o autostradă ocupată de manifestanţi, în districtul Pendik, pe malul asiatic al Istanbulului, a precizat această organizaţie neguvernamentală într-un comunicat.
Potrivit TBB, automobilistul care a provocat drama nu s-a oprit, “în ciuda tuturor avertismentelor”, sugerând că ar fi fost vorba despre un act deliberat.
În comunicatul său, organizaţia a atribuit responsabilitatea acestui accident "intransigenţei" Guvernului turc şi a denunţat brutalitatea forţelor de ordine. "Primul lucru ce trebuie făcut este încetarea imediată a brutalităţii poliţieneşti", a declarat aceasta.
 Turcia este afectată de vineri de manifestaţii antiguvernamentale fără precedent de la preluarea puterii de către Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, care s-au soldat cu zeci de răniţi. 
 Aceste violenţe au provocat aproximativ 1.000 de răniţi la Istanbul şi cel puţin 700 la Ankara, potrivit organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului şi sindicatelor medicilor. Ministrul de Interne, Muammer Güler, a vorbit, duminică, de 58 de civili şi 115 poliţişti răniţi. 



×
Subiecte în articol: demonstratii turcia