x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul om din Marea Britanie: pielea închisă la culoare şi ochii albaştri

Primul om din Marea Britanie: pielea închisă la culoare şi ochii albaştri

07 Feb 2018   •   14:10
Primul om din Marea Britanie: pielea închisă la culoare şi ochii albaştri

Primul britanic modern avea pielea “închisă la culoare spre negru”, potrivit unei analize a unor rămăşiţe de 10.000 de ani, scrie The Independent. Potrivit studiului, primii oameni care au populat Marea Britanie aveau tenul închis la culoare, ochi albaştri şi păr creţ.

Scheletul, denumit Cheddar Man, a fost descoperit în urmă cu mai bine de 100 de ani în peşterea Gough din Somerset.

O examinare fără precedent a ADN-ului, împreună cu o reconstrucţie facială, au descoperit că bărbatul avea tenul mai închis decât se credea iniţial. De asemenea, acesta avea ochi albaştri şi păr negru şi creţ.

Reconstrucţiile anterioare ale lui Cheddar Man, care nu avea la bază datele furnizate de ADN, l-au descris pe acesta ca având un ten mai deschis la culoare.

Cu toate acestea, cercetările efectuate de specialiştii în evoluţie şi ADN de la Muzeul de Istorie Naturală şi de la Colegiul Universitar din Londra sugerează că pigmentarea asociată cu originea nordică este o evoluţie mai recentă.

“Pentru mine, nu doar culoarea pielii este interesantă, ci acea combinaţie de trăsături care îl fac să nu pară ca orice om pe care îl vedeţi astăzi pe stradă”, a explicat cercetătorul de la Muzeul de Istorie Naturală, profesorul Ian Barnes.

“Nu doar pielea închisă la culoare şi ochii albaştri, pentru că mai poţi vedea această combinaţie, dar forma feţei. Toate acestea combinate îl fac diferit faţă de oamenii pe care îi vezi în jur astăzi”, a mai spus acesta.

 

×