x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul proces - Saddam, acuzat de 150 de executii

Primul proces - Saddam, acuzat de 150 de executii

de Ana Ilie    |    19 Iul 2005   •   00:00

Asteptarea fostului dictator irakian Saddam Hussein se apropie de sfarsit, dupa aproape doi ani in custodia americanilor.
Anchetatorii americani si irakieni l-au trimis pe Saddam in judecata, in primul din cele peste zece cazuri de crime impotriva umanitatii, in fiecare din acestea fiind pasibil de pedeapsa cu moartea. Nu s-a stabilit inca o data definitiva la care va incepe procesul fostului dictator, acuzat de uciderea a aproape 150 de siiti in orasul Dujail, ca retaliere pentru o incercare de asasinat impotriva sa. Toate aceste fapte s-au petrecut in anul 1982.

Unul dintre avocatii lui Saddam, Emmanuel Ludot, a specificat ca procesul nu are sanse sa inceapa inainte de "octombrie-noiembrie". In orice caz, procesul impotriva fostului conducator irakian "va servi drept test pentru tribunalul special irakian si pentru a verifica reactia miscarii de rezistenta".

DOSAR. "Cazul Dujail" se va axa pe executiile ordonate de tribunal a aproape 140 de barbati si baieti din orasul predominant siit, si pe executiile sumare a altor cativa localnici la scurt timp dupa ce Saddam a fost tinta unei incercari de asasinat la trecerea prin Dujail.
Acuzarea va insista si pe intemnitarea altor peste 1500 de localnici si distrugerea aproape totala a orasului.

×
Subiecte în articol: externe