x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul Summit de afaceri ASEAN - UE

Primul Summit de afaceri ASEAN - UE

de Dan Tomozei    |    27 Apr 2011   •   16:33

Indonezia va găzdui peste câteva zile primul Summitul de afaceri ASEAN (Asociatia Natiunilor din Asia de Sud-Est) - UE (Uniunea Europeană), cu scopul declarat de identificare de oporturnităţi de colaborare şi promovarea prosperităţii în ambele regiuni.

Organizat la Jakarta, Summitul este organizat pe fundamentul celor 30 de ani de colaborare între ţările europene şi asiatice, cu intenţia clară de a pune o piatră de hotar istorică în efortul de promovare a păcii, stabilităţii şi prosperităţii pe cele două continente şi fundamentare a bunelor relaţii între cele mai importante organizaţii geopolitice.

La summitul care se va desfăşura pe 5 mai, vor fi prezenţi directori executivi, directori de companii, şefi de stat, oficiali guvernamentali, membri ai Parlamentului UE, investitori şi membri ai camerelor de comerţ atât din ASEAN şi UE. Aceştia vor aborda problemele comerciale critice ale relaţiilor UE - ASEAN. Participanţii vor căuta să identifice noi oportunitati de afaceri şi investiţii, summit-ul fiind o oportunitate în care comunitatea de afaceri îşi va putea exprima în mod direct, în faţa miniştrilor comerţului şi economiei din ASEAN şi comisarului UE pentru comerţ, Karel De Gucht.

Uniunea Europeană este cel de-al doilea mare partener comercial, în timp ce ASEAN este cea de a cincia destinaţie comercială a UE. Companiile din UE au investit 10,4 miliarde euro pe an între 2006 şi 2008, confirmând poziţia UE ca cel mai mare investitor în ţările ASEAN.

ASEAN, cu un PIB comun de 1,8 trilioane USD în anul 2010 (10 state membre) şi UE, cu un PIB de peste 16,5 mii de miliarde USD în 2009 (27 de stat membre), reprezintă o forţă economică suficient de puternica pentru o perioadă în care provocările globale şi nevoia de protejare a intereselor comună solicită deschiderea la colaborare.

 Citiţi mai multe, AICI

×
Subiecte în articol: indonezia jakarta asean