x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul summit Kim Jong Un - Vladimir Putin ar putea avea loc săptămâna viitoare (surse)

Primul summit Kim Jong Un - Vladimir Putin ar putea avea loc săptămâna viitoare (surse)

15 Apr 2019   •   10:07
Primul summit Kim Jong Un - Vladimir Putin ar putea avea loc săptămâna viitoare (surse)

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, ar putea avea un prim summit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, săptămâna viitoare, când Putin va călători în Orientul Îndepărtat în drumul său spre o conferinţă internaţională în China, au precizat luni surse citate de agenţia sud-coreeană Yonhap.

"Preşedintele rus, Vladimir Putin, urmează să se deplaseze în regiunea Orientului Îndepărtat în jurul datei de 24 aprilie", a spus o sursă, adăugând că "sunt destul de mari şansele ca un summit între Rusia şi Coreea de Nord să aibă loc în jurul acestei date".

Putin ar putea face o vizită în regiunea Extremului Orient rus, în vecinătatea părţii nord-estice a Coreei de Nord, cu prilejul participării la un forum despre Noul Drum al Mătăsii ce va avea loc la Beijing în zilele de 26 şi 27 aprilie, a spus aceeaşi sursă.

O altă sursă a arătat că un summit între Putin şi Kim ar putea avea loc înainte sau după forumul de la Beijing, existând semnale că nord-coreenii fac pregătiri pentru o reuniune la vârf.

Moscova încă nu a confirmat o dată, însă agenţia TASS a transmis la începutul lunii martie, citând un purtător de cuvânt al Kremlinului, că Moscova şi Phenianul discută de o vizită a lui Kim în Rusia prin "canale diplomatice" şi că aceasta va fi decisă "în viitorul apropiat".

Speculaţiile că o întâlnire între cei doi lideri ar fi iminentă s-au înmulţit odată cu vizitele reciproce ale unor importanţi oficiali ruşi şi nord-coreeni în capitalele celor două ţări, fapt ce sugerează că se fac pregătiri pentru un summit la nivel înalt.

Kim Chang Son, considerat şeful de facto al staffului lui Kim Jong Un, a vizitat în martie Moscova şi Vladivostok. El este însărcinat cu pregătirea logistică a deplasărilor peste hotare ale liderului de la Phenian.

La începutul acestei luni, ministrul rus de Interne, Vladimir Kolokolţev, responsabil cu problemele de securitate, a vizitat capitala nord-coreeană.

Putin l-a invitat în mai anul trecut pe Kim să viziteze Rusia. O vizită a acestuia la Moscova era aşteptată înainte de sfârşitul anului trecut, dar aceasta nu s-a materializat.

Coreea de Nord şi-a intensificat diplomaţia cu Rusia de la eşecul summitului din februarie de la Hanoi dintre Kim Jong Un şi Donald Trump.

Liderul nord-coreean s-a aflat în China de patru ori în ultimul an pentru întâlniri cu preşedintele chinez, Xi Jinping, ultima vizită având loc în ianuarie. Cu toate acestea, el nu a vizitat Rusia de la preluarea mandatului, la finalul lui 2011. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Kim Jong Un vladimir putin