x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Primul test: caucusul din Iowa

Primul test: caucusul din Iowa

de Anca Aldea    |    04 Ian 2008   •   00:00
Primul test: caucusul din Iowa
Sursa foto: JIM YOUNG/

Alegătorii inregistraţi in Partidul Democrat şi cel Republican şi-au exprimat ieri votul pentru alegerea candidatului demn de nominalizarea pentru cursa către Casa Albă.

Alegătorii inregistraţi in Partidul Democrat şi cel Republican şi-au exprimat ieri votul pentru alegerea candidatului demn de nominalizarea pentru cursa către Casa Albă.

Statul american Iowa a dat ieri startul ultimelor etape ale celei mai scumpe campanii prezidenţiale din istoria Statelor Unite. Testul a constat in alegerea favoriţilor celor două partide importante - Republican şi Democrat - pentru nominalizarea la cursa pentru Casa Albă. Primarele democrate au inceput ieri la ora locală 18:30 (vineri, 02:30, ora Romăniei), iar cele republicane, la ora locală 19:00 (vineri, 03:00, ora Romăniei).

Analiştii nu s-au grăbit cu pronosticurile din cauza fluidităţii extreme a electoratului şi a sistemului complex al reuniunilor electorale (caucus), care, deşi sunt exerciţii de democraţie directă, sunt şi proceduri foarte complexe.

TESTUL DIN IOWA. Conform regulilor, la consultări nu au participat decăt alegătorii inregistraţi in cele două partide, dar orice elector se poate inregistra chiar in ziua consultării sau işi poate schimba afilierea şi in ziua votului. In tabăra democrată, trei candidaţi se aflau aproape la egalitate. Unele sondaje au arătat că Hillary Clinton, senator de New York, este mai apreciată la nivel naţional decăt fostul senator de Carolina de Nord, John Edwards şi senatorul de Illinois, Barack Obama.

Dincolo de baricada republicană, primul loc a fost disputat intre un pastor baptist - Mike Huckabee, fost guvernator de Arkansas, şi un mormon - Mitt Romney, fost guvernator de Massachusetts. Favoritul republican la nivel naţional, Rudolph Giuliani, a ţinut miercuri un ultim discurs inaintea caucusului din Iowa, cerănd suplimentarea trupelor pentru Afganistan. Colegul său de partid, John McCain a reintrat in cursa nominalizărilor in ultimul moment, pe baza unor sondaje care i-au relansat campania.

Fiecare dintre candidaţi a avut timpul necesar să-şi joace ultima carte pentru testul din Iowa, un stat cu numai trei milioane de locuitori, dintre care 95% sunt albi. Iowa produce deseori surprize, acesta fiind statul care i-a promovat pe Jimmy Carter in 1976, pe Walter Mondale in 1984 sau pe John Kerry in 2004. Cinci dintre ultimii şapte invingători in reuniunile din Iowa au obţinut ulterior investitura partidului lor. Dar aceasta nu este o regulă - candidaţii care au obţinut nominalizările in 1988 (George H. Bush şi Michael Dukakis) s-au clasat pe locul al treilea in Iowa.

ETAPE. La cinci zile după testul din Iowa, un nou examen va trebui susţinut de candidaţi - alegerile primare din New Hampshire. Ele vor fi urmate, la sfărşitul lunii, de alegerile primare din Carolina de Sud şi, la 5 februarie, de cele din 20 de state, printre care New York şi California.

anca.aldea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe iowa