x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prin dans raman romani

Prin dans raman romani

15 Iul 2004   •   00:00

Romano-canadienii din Toronto, "Voinicii", nu renunta la origini. Din initiativa familiei Deboveanu, oameni de la 10 la 40 de ani isi rup opincile pe toate scenele unde sunt invitati.

COSTIN ANGHEL

Ansamblul de dansuri populare "Voinicii", de pe langa Biserica Ortodoxa Romana "Sfantul Gheorghe" din Toronto, a luat fiinta in mai 2001 din initiativa unui grup de sufletisti, sub conducerea profesorului Paul Deboveanu. Era a treia incercare de a crea un grup de dans, dar vorba ceea, a treia-i cu noroc! "Ansamblul s-a vrut a fi o modalitate de atragere a tinerilor spre pastrarea traditiilor romanesti. Nu sunt de trecut cu vederea nici avantajele colaterale: socializarea romanilor si mai ales a tinerilor romano-canadieni", afirma Doru Deboveanu, fiul lui Paul Deboveanu.

UN GRUP UNITAR. "Voinicii" nu sunt "mari", nu sunt profesionisti, sunt doar niste prieteni, sase perechi. Viata trepidanta a facut sa fie doar 12 oameni. "Toronto se intinde pe 70 de kilometri de la est la vest si pe 30 de kilometri de la nord la sud, iar comunitatea romaneasca este piperata in tot spatiul acesta si in orasele limitrofe… le e greu" spune Doru. Cu toate problemele, romanii, maghiarii si moldovenii din stanga Prutului sunt uniti, toti sunt romani! Oricum, suitele de dansuri inglobeaza jocuri din toata tara, nu conteaza zona folclorica. O suita de dans are in jur de 10 minute, cuprinde patru sau cinci dansuri independente.

D’ALE ORGANIZARII. "Suntem un ansamblu democratic", afirma Doru. Nu au o structura organizatorica specifica marilor ansambluri profesioniste, sunt un grup de prieteni care danseaza impreuna. Totusi, unul e mai "capos". Acesta-i Doru Deboveanu. "Ocupa" mai toate functiile organizatorice, mai putin pe cea de coregraf. "Coregrafia o facem impreuna, si mai ales cei cu experienta anterioara in dans popular au un cuvant de spus", afirma Doru. Nu au o orchestra de acompaniament, isi fac muzica pe calculator si… traiasca statia de amplificare! Sprijin material si logistic au de la Biserica "Sfantul Gheorghe" din Toronto. "Multam fain!", le transmite Doru celor din comitet, fara ei…

REPREZENTANTII. Multi vor sa-i aiba pe "Voinici" in program, toata lumea pare sa iubeasca dansul popular romanesc. "Chinezii ne invita constant, de cativa ani, la Chinese Day", spune Doru. Ansamblul are in repertoriu si cateva reprezentatii traditionale de Craciun si Anul Nou: capra, calutii, ursul, mascatii, plugusorul, sorcova, colinda… pe toate le stiu oamenii ansamblului. Credeti sau nu, maare succes are capra noastra pe meleaguri canadiene. La fiecare manifestare organizata de Biserica "Sfantul Gheorghe" si de ziua Unirii Principatelor Romane, "Voinicii" dau cate o reprezentatie de dans si traditii romanesti… sa crape basca vecinului de ciuda! Sunt multe locurile unde romanii au umplut inimile spectatorilor de bucurie, prea multe pentru a fi insirate pe hartie. Iar onorarii… mai rar vad. "Nu stiu daca am spus undeva, dar ceea ce facem noi este pentru pastrarea traditiilor romanesti, nu pentru folos material. Daca insa pica si ceva pe langa, nu zicem nu", spune Doru.

CINE JOACA PERINITA. Toti membrii ansamblului isi castiga painea in campia muncii canadiene, vin la dansuri numai din placere. Sunt doua foste dansatoare la ansambluri folclorice din Romania care ajuta foarte mult la coregrafia grupului. Un dans, introdus de Ramona Szasz, "Crihalma" sau "Fecioreasca fetelor", are un real succes in aparitiile grupului. Cel mai tanar dansator are 10 ani, iar cel mai batran, 40. "Toata lumea joaca, dar copiii sunt deliciul publicului. Arata asa de bine in costum popular!", spune Doru. Membrii "Voinicilor" din Toronto sunt: Diana Constantinescu si Vlad Deboveanu, Sophia Iordan si Andrei Barna, Irina Rosca si Alexandru Rascanu, Ramona si Toni Szasz, Viorica Coza si Ioan Curelea, Ionut Amariutei si Lia Macari, Constantin si Elena Amariutei, Adela Mestecanean si Codin Deboveanu, Adriana si Doru Deboveanu (pe perechi, asa sunt si pe scena).

POVESTE CU MOLDOVENI. "Capul" ansamblului este Doru Deboveanu, absolvent de Electronica la Iasi. Impreuna cu Adriana, sotia sa, absolventa de Energetica, are un fiu de 12 ani, Vlad. Sunt casatoriti de 14 ani. El s-a nascut la Bacau, la data de 30 iunie 1967. Au fost si intr-un cor, pe toata durata facultatii. Cu acest cor aveau anual doua concerte pe scena filarmonicii iesene. Dansurile au devenit importante in Canada, tara unde au emigrat in mai 1997. Grupul "Voinicii" a fost un proiect al lui Paul, tatal lui Doru, acesta ii vizitase in vara anului 2001, atunci s-au pus romanii pe dantuit. "A pornit o chestie mare si apoi a trebuit sa se intoarca acasa, fiind inca profesor activ", spune Doru. Cei doi soti sunt ingineri, Adriana lucreaza la o firma de consultanta ca inginer energetic, iar Doru lucreaza la o firma care produce placi video pentru calculatoare, ca inginer electronist.

SUFLET SI MUNCA

"Daca pui suflet si munca intr-o preocupare poti sa devii usor mai bun decat unii experti care fac treaba asta din interes. La noi este si o alta motivatie, traim intr-un oras multicultural si mai la tot pasul vezi o frantura din lumea asta mare in care traim. Sunt unele nationalitati care s-au organizat foarte bine si care ies in fata mai toata vremea cu manifestari in care se vede specificul civilizatiei lor. Si in marea lor majoritate, aceste manifestari sunt de muzica si dans traditional. Am vrut sa aratam ca si romanii au asa ceva, o muzica traditionala, un dans traditional care nu e cu nimic mai prejos decat alte dansuri", Doru Deboveanu
×
Subiecte în articol: diaspora doru deboveanu