x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Principalele puncte ale actului de acuzare pe numele lui Ratko Mladic.

Principalele puncte ale actului de acuzare pe numele lui Ratko Mladic.

de Marina Constantinoiu    |    26 Mai 2011   •   12:39

Fostul lider al sarbilor bosniaci, Ratko Mladic, arestat joi dimineata in Serbia, trebuie sa dea socoteala in fata justitiei internationale pentru acte de genocid, crime de razboi si contra umanitatii comise in timpul razboiului din Bosnia (1992-1995), urmand a fi judecat de Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPIY), de la Haga, relateaza AFP.

El risca o pedeapsa cu inchisoarea pe viata, daca este declarat vinovat de cele 15 acuzatii de genocid, persecutii, exterminari, crime, deportari, acte inumane si luari de ostatici care il vizeaza.

Ratko Mladic este dat in urmarire inca de la inculparea sa in 1995, de atunci reusind sa se ascunda. Mladic are 69 de ani si este acuzat ca ar fi fost unul dintre principalii artizani ai unui plan de "purificare etnica' in anumite zone ale Bosniei-Hertegovina, alaturi de liderul politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, arestat, la randul lui, in 2008.

Planul lor comun viza, potrivit acuzarii, "alungarea croatilor si a musulmanilor bosniaci din aceste regiuni, pentru a prelua controlul asupra lor si apoi pentru a le alipi unei viitoare Serbii Mari'.

In mai 1992, Ratko Mladic, ofiter superior in Armata iugoslava, devine sef al Statului Major al fortelor armate ale sarbilor din Bosnia, la crearea Republicii Srpska, republica autoproclamata a sarbilor bosniaci.

Din acest post se face vinovat, potrivit procurorului, de asedierea orasului Sarajevo in cursul careia au fost ucisi 10.000 de civili, intre 1992 si 1995, vanati de tiruri de mortiera lansate de pe colinele care inconjoara orasul sau de lunetisti.

Ratko Mladic, poreclit si "Macelarul de la Srebrenica', mai este acuzat si de genocidul de la Srebrenica din iulie 1995, in cursul caruia 8.000 de barbati si de tineri musulmani au fost executati, acesta fiind cel mai grav masacru comis in Europa de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Potrivit actului acuzarii, Mladic se mai face vinovat si de luarea de ostatici a unui numar de 200 de soldati ai ONU intre 26 mai si 2 iunie 1995. Acestia au fost legati cu lanturi in posturi strategice de pe teritoriile cucerite si transformati in scuturi umane, pentru a se impiedica orice bombardament al NATO asupra fortelor armate sarbe din Bosnia.

Mladic mai este acuzat si ca ar fi participat la crearea de lagare in care au fost detinuti in "conditii oribile si inumane' mii de civili croati si musulmani din Bosnia, in special in regiunea Prijedor, din nord-vestul Bosniei. Cateva mii de detinuti nu au supravietuit, iar actiunile coordonate de Mladic sunt calificate acum in actul de acuzare drept "genocid'.

Ratko Mladic facea obiectul unui mandat de arestare international de circa 15 ani pentru crime de razboi si crime contra umanitatii si genocid in timpul razboiului din Bosnia.

Asediul asupra orasului Sarajevo lansat de armata iugoslava, cu majoritate sarba, a fost lansat la 6 aprilie 1992. Operatiunile au fost conduse de liderul politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzic si de liderul lor militar, generalul Ratko Mladic, operatiunile soldandu-se cu moartea a 11.700 de persoane in 44 de luni.

×