x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Principalul opozant rus, Aleksei Navalnîi, condamnat la 30 de zile de închisoare

Principalul opozant rus, Aleksei Navalnîi, condamnat la 30 de zile de închisoare

27 Aug 2018   •   18:05
Principalul opozant rus, Aleksei Navalnîi, condamnat la 30 de zile de închisoare

Principalul opozant faţă de Kremlin, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat luni la 30 de zile de detenţie pentru o manifestaţie neautorizată care a avut loc în ianuarie, condamnare ce îl va împiedica să conducă luna viitoare o altă manifestaţie antiguvernamentală planificată, împotriva reformării sistemului de pensii din Rusia, informează Reuters şi AFP. 

Navalnîi, care a fost arestat de poliţie sâmbătă lângă casa sa, a fost declarat vinovat de încălcarea legislaţiei privind protestele, pentru conducerea şi organizarea unui marş stradal la Moscova, în 28 ianuarie, în pofida refuzului autorităţilor de a-l autoriza. 

Potrivit Reuters, Aleksei Navalnîi a declarat în faţa tribunalului că autorităţile l-au închis pentru ofensă adusă autorităţilor, la şase luni după acel eveniment, pentru a-l împiedica să participe la protestul planificat pentru 9 septembrie, împotriva planului guvernului rus de a majora vârsta de pensionare. 

Navalnîi dorea să organizeze manifestaţii în numeroase oraşe din Rusia la 9 septembrie împotriva extrem de impopularului proiect de reformare a sistemului de pensii. Opozantul a criticat dur proiectul de reformă ce ar urma să majoreze vârsta de pensionare. O opoziţie neobişnuită la o măsură susţinută de preşedintele Vladimir Putin a fost exprimată de asemenea printr-o petiţie online în care se cerea anularea reformei, petiţie ce a strâns 2,9 milioane de semnături. 

Aleksei Navalnîi şi-a multiplicat în ultimele luni manifestaţiile pentru a face presiune asupra Kremlinului, după ce a calificat drept ilegale alegerile prezidenţiale din 18 martie, câştigate fără surpriză de Vladimir Putin.

AGERPRES

×