x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Principatul Monaco se pregăteşte de nuntă. Prinţul Albert pune capăt burlăciei la 1 iulie

Principatul Monaco se pregăteşte de nuntă. Prinţul Albert pune capăt burlăciei la 1 iulie

de Marina Constantinoiu    |    27 Iun 2011   •   12:05

La sfarsitul acestei saptamani principatul Monaco sarbatoreste casatoria dintre printul Albert al II-lea de Monaco si logodnica sa, Charlene Wittstock in cadrul unei ceremonii despre care se spune ca va sparge stereotipurile si la care a fost invitat si fostul mare campion de tenis roman Ilie Nastase, comenteaza Tribune de Geneve.

Mariajul civil va avea loc la 1 iulie, la ora locala 17:00 si va fi oficiat de directorul serviciilor judiciare, monegascul Philippe Narmino, in timp ce nunta religioasa, oficiata de arhiepiscopul de Monaco, monseniorul Barsi, va avea loc in ziua urmatoare.

Aceasta casatorie va reprezenta o ocazie de a atrage atentia opiniei publice asupra principatului si de a pune capat unor clisee care dureaza de foarte mult timp, conform lui Albert al II-lea de Monaco. “Daca suntem intrebati, avem mereu tendinta de a spune ca Monaco este capitala jocurilor de noroc, insa acest sector de activitate nu reprezinta decat 4% din PIB-ul principatului. Nimeni nu vorbeste despre producatorii de nanotehnologie de la Fontvielle, spre exemplu', sector care demonstreaza modernitatea principatului, sustine jurnalistul Stéphane Bern.

Un alt element care distruge stereotipurile este insasi casatoria dintre o femeie fara sange nobil si un print, fapt ce simbolizeaza si “evolutia naturala a moralei', dar si “o democratizare a monarhiilor', mai adauga el.

Aceasta tendinta de “democratizare' a monarhiilor europene este evidenta si dupa o scurta lectura a listei de invitati - Felipe de Asturia si fosta jurnalista Letizia Ortiz, printul Edward al Angliei si fosta purtatoare de cuvant Sophie Rhys-Jones, Emmanuel-Philibert de Savoia si actrita franceza Clotilde Courau s.a.m.d.

Dintre invitatii fara sange albastru se remarca Ilie Nastase si top-modelul Naomi Campbell.

In comparatie cu casatoria printului William cu Kate Middleton, nunta de la Monaco se remarca in primul rand printr-o chestiune de protocol. Albert de Monaco este print suveran, in timp ce William nu este decat al doilea in ordinea succesiunii la tronul Angliei. In al doilea rand, pana si atmosfera va fi mai destinsa si mai calda. Ceremonia religioasa se va tine in aer liber, in Curtea de onoare a palatului. In plus, printul si-a invitat conationalii sa participe la petrecere, urmarindu-i desfasurarea pe ecrane gigantice montate in zona palatului.

Aceasta nunta va atrage atentia asupra principatului si va oferi o bula de oxigen economiei in aceasta perioada delicata, crede publicatia elvetiana. “In plus, este si un semn al sperantei pentru ca o casatorie reprezinta promisiunea unui mostenitor al tronului', mai adauga jurnalistul Stéphane Bern, autorul comentariului.

×