x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Printr-un miracol, o fetiţă dispărută de 11 zile în taigaua siberiană a fost găsită, cu ajutorul căţeluşului ei

Printr-un miracol, o fetiţă dispărută de 11 zile în taigaua siberiană a fost găsită, cu ajutorul căţeluşului ei

de Adriana Oprea-Popescu    |    11 Aug 2014   •   12:00
Printr-un miracol, o fetiţă dispărută de 11 zile în taigaua siberiană a fost găsită, cu ajutorul căţeluşului ei
Sursa foto: SakhaPress, NTV

Karina Chikitova este o fetiţă în vârstă de 3 ani şi 7 luni din Republica Sakha (Yakutia). A dispărut de acasă la 29 iulie, când a plecat, împreună cu câinele, pe urmele tatălui ei, Rodion, care se dusese în satul lui natal. 

9 zile a avut grijă de fetiţă

Jurnaliştii de la „The Siberian Times” spun că mama Karinei a crezut că, în acea zi, fetiţa şi câinele plecaseră împreună cu tatăl însă, pentru că această zonă a Siberiei nu există conexiuni telefonice, ea nu putut verifica acest lucru. A descoperit adevărul îngrozitor abia patru zile mai târziu, când soţul ei a revenit acasă singur. Cei doi au anunţat poliţia şi imediat a fost lansată operaţiunea de căutare a fetiţei, la care au participat peste 100 de oameni, alături de vânători şi soldaţi din trupele speciale. În zona unde a dispărut copilul de 3 ani, plină de păduri cu urşi şi lupi, au fost aduse elicoptere şi drone. 
După nouă zile de la dispariţe, câinele fetiţei s-a întors singur acasă, în satul Olom, din districtul Olyokminsky. Părinţii Karinei au crezut atunci că totul este pierdut. „Acela a fost momentul în care inimile noastre au împietrit, pentru că ne-am gândit că cel puţin cu câinele ei, Karina ar fi avut şanse să supravieţuiască”, a declarat, pentru http://siberiantimes.com, Afanasiy Nikolaev, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Salvamont din Republica Sakha. „Nopţile în Yakutia sunt reci, şi în unele zone temperaturile sunt deja sub 0 grade. Ne-am gândit că, dacă ea ar fi avut câinele alături şi-l îmbrăţişa, ar fi avut o şansă să se încălzească în timpul nopţi şi să supravieţuiască. Atunci când câinele ei s-a întors, ne-am zis: „asta a fost tot"... Chiar dacă ea ar mai fi fost în viaţă - şi şansele erau minime -, acum ne pierdusem toate speranţele."

S-a întors, pentru a o salva

Însă căţelul a fost cel care i-a ghidat pe salvatori să ajungă la fetiţa pe care ei o credeau definitiv pierdută, conducându-i pe drumul spre ea. Karina a fost găsită în această dimineaţă, într-un culcuş pe care şi-l făcuse printre ierburile înalte. Era conştientă şi arăta surprinzător de bine. „Am purtat-o pe Karina în braţe spre maşină, iar ea era mai uşoară decât o pasăre. Abia cântărea 10 kilograme dar, uimitor, era pe deplin conştientă”, a povestit unul dintre salvatori pentru http://siberiantimes.com.
Ekaterina Andreeva, psiholog în echipa de salvare, a declarat: „Putem spune că mintea fetei nu a fost rănită. Ea vorbeşte şi reacţionează în mod normal la tot ce e în jurul ei. Îşi aminteşte tot ce s-a întâmplat cu ea. Nu vrea încă să vorbească despre timpul pe care l-a petrecut în taiga, însă mi-a spus că a mâncat fructe de pădure şi a băut apă din râuri.”
Karina a fost dusă la un spital din Yakutsk, unde medicii îi fac investigaţii amănunţite. Ea nu a suferit leziuni grave; e plină de ciupituri de ţânţari şi alte insecte şi are multe zgârieturi, mai ales pe picioare, pentru că a mers pe jos, fără pantofi, o lungă perioadă de timp.

×