x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prinţul moştenitor saudit îşi asumă responsabilitatea asasinării lui Jamal Khashoggi

Prinţul moştenitor saudit îşi asumă responsabilitatea asasinării lui Jamal Khashoggi

27 Sep 2019   •   19:50
Prinţul moştenitor saudit îşi asumă responsabilitatea asasinării lui Jamal Khashoggi

Prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, a spus că îşi asumă responsabilitatea asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi, dar a subliniat că a aflat despre aceasta după comiterea faptelor, a informat, joi, canalul american de televiziune PBS, notează agenţia France Presse.

Arabia Saudită, în special Mohammad bin Salman, a fost ţinta criticilor după asasinarea jurnalistului, în urmă cu aproape un an.

La 2 octombrie 2018, Jamal Khashoggi, care colabora printre altele cu „Washington Post” şi locuia în Statele Unite, a fost ucis şi dezmembrat în consulatul ţării sale la Istanbul de un comando de agenţi saudiţi veniţi de la Riad.

„Îmi asum întreaga responsabilitate pentru că aceasta s-a întâmplat sub domnia mea”, i-a declarat prinţul unui reporter în decembrie 2018, potrivit citatelor reproduse într-un documentar al programului „Frontline” de la PBS, care va fi difuzat săptămâna viitoare.

Prinţul moştenitor a ţinut să sublinieze că a aflat despre asasinat abia după ce a fost comis.

Întrebat despre motivul pentru care nu a fost la curent cu crima, prinţul a răspuns: „Avem 20 de milioane de oameni. Avem trei milioane de angajaţi ai guvernului”.

Iar la întrebarea cum a putut un grup de agenţi să ia un avion regal pentru a merge la Istanbul ca să comită crima, el a spus: „Am responsabili, miniştri care urmăresc lucrurile, ei sunt responsabili”.

Mohammad bin Salman a fost acuzat de implicare personală în uciderea jurnalistului.

Senatul american a adoptat o rezoluţie care atribuie prinţului saudit responsabilitatea asasinatului, pe baza concluziilor CIA afirmând că „nu există nicio îndoială” că el a „ordonat” uciderea lui Khashoggi.

După ce iniţial a negat crima, Riadul a avansat mai multe versiuni contradictorii şi susţine în prezent că jurnalistul a fost ucis în cursul unei operaţiuni a unor agenţi fără autorizaţie oficială.

Justiţia saudită l-a declarat nevinovat pe prinţul moştenitor şi a pus sub acuzare 11 persoane, reclamând pedeapsa cu moartea în cinci cazuri.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Printul saudit Jamal Khashoggi