x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Procedură de infringement contra Poloniei

Procedură de infringement contra Poloniei

03 Iul 2018   •   17:23
Procedură de infringement contra Poloniei
Sursa foto: Wojtek Radwanski/EU/WOJTEK RADWANSKI

Comisia Europeană a lansat luni o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, scriu Reuters şi AFP.

La data de 3 iulie, 27 dintre cei 72 de judecători ai Curţii Supreme poloneze pot fi obligați să se pensioneze, deoarece noua lege poloneză privind Curtea Supremă prevede scăderea vârstei de pensionare a magistraţilor din această instituţie de la 70 de ani la 65 de ani, transmit agențiile de presă străine, citate de Agerpres. Această măsură se aplică şi primului preşedinte al Curţii Supreme, al cărui mandat de 6 ani s-ar încheia înainte de termen. Conform legii, actualii judecători au posibilitatea de a solicita prelungirea mandatelor  de către preşedintele Poloniei, pentru o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată. Nu există criterii stabilite pentru decizia preşedintelui polonez şi nici posibilitatea unei revizuiri judecătoreşti a acestei decizii. „Comisia este de părere că aceste măsuri subminează principiul independenţei judecătoreşti, printre care inamovibilitatea judecătorilor”, a precizat executivul comunitar. Polonia are la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a răspunde solicitării blocului comunitar, ceea ce înseamnă că procedura lansată luni de Comisia Europeană nu va împiedica intrarea în vigoare a noii legi, prevăzută pentru marţi, 3 iulie.

Judecătorii Curţii Supreme din Polonia au decis, alături de preşedinta instituţiei, Malgorzata Gersdorf, că vor rămâne în funcţie, sfidând reforma controversată a puterii conservatoare, care prevede încetarea, în opinia lor „neconstituţională”, a mandatelor de care dispun.

 

 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana