x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe PROCESUL SECOLULUI ÎN AUSTRIA / Josef Fritzl, la ceasul judecăţii

PROCESUL SECOLULUI ÎN AUSTRIA / Josef Fritzl, la ceasul judecăţii

de Irina Cristea    |    15 Mar 2009   •   00:00
PROCESUL SECOLULUI ÎN AUSTRIA / Josef Fritzl, la ceasul judecăţii

Cazul fără precedent al aşa-zisului tată care şi-a sechestrat fiica într-un subsol, a ţinut-o închisă 24 de ani şi i-a făcut şapte copii intră, de mâine, în dezbaterea tribunalului din orăşelul austriac Sankt-Pölten.



Drama familială care a depăşit cu mult graniţele Austriei va fi disecată pe parcursul a cinci zile, urmând ca verdictul să fie pronunţat la 20 martie. Procesul începe la aproape un an de la descoperirea cazului, în aprilie 2008, o dată cu spitalizarea de urgenţă a unuia dintre copiii născuţi din relaţia incestuoasă dintre Josef şi Elisabeth Fritzl.

VIAŢĂ DUBLĂ. Cazul fetei de 19 ani care nu văzuse lumina zilei a dus la o anchetă socială care a scos la iveală grozăvia poveştii unei vieţi duble organizate cu minuţiozitate şi cruzime. Oameni ai legii, vecini, rude, dar şi publicul larg au aflat că aparent normalul Josef Fritzl îşi sechestrase fata, pe atunci în vârstă de 18 ani, şi o ţinuse prizonieră în subsolul clădirii în care locuiau. Detenţia forţată a durat 24 de ani. Ani crunţi, trăiţi în condiţii mizerabile, presăraţi cu abuzuri sexuale din care s-au născut şapte copii aduşi pe lume fără nici un fel de asistenţă medicală.  

Soarta a fost inegală cu aceştia. Unul dintre ei a murit la scurt timp după naştere. Doi băieţi şi o fată au trăit în subteran alături de mama lor, fără să iasă măcar o dată la lumina zilei. Ceilalţi au fost, culmea cinismului, adoptaţi de Fritzl şi au dus o viaţă lipsită de griji în familia sa "de suprafaţă".

CAPETE DE ACUZARE. Josef Fritzl este acuzat de viol, sechestrare, ţinere în sclavie, proferare de ameninţări grave, incest şi a pledat vinovat în toate aceste speţe. De asemenea, procuratura îl consideră vinovat de moartea, în 1996, a unuia dintre gemenii născuţi de fiica sa, faptă pentru care Fritzl pledează nevinovat. Nou-născutul a venit pe lume cu probleme de sănătate şi avea nevoie de asistenţă medicală. Pentru că "tatăl" a refuzat să-l ducă la spital, bebeluşul a murit. Ulterior, Fritzl a incinerat trupul neînsufleţit.

Pentru toate aceste capete de acuzare, bărbatul riscă o pedeapsă ce-ar putea varia de la 10 ani de închisoare la detenţie pe viaţă, mai ales că expertizele psihiatrice au arătat că poate răspunde penal pentru acţiunile sale.

Doar acuzatul va apărea în faţa instanţei formate din trei judecători şi opt juraţi. Elisabeth, acum în vârstă de 42 de ani, va fi prezentă doar prin intermediul unei mărturii înregistrate care durează 11 ore.

OBSEDAT DE CONTROL. Psihiatrii care l-au evaluat au apreciat că resortul din spatele diabolicului plan a lui Josef Fritzl a fost dorinţa de a avea o familie a lui şi numai a lui, care să depindă 100% de el şi de care să dispună după bunul său plac. În paralel, ducea o viaţă aparent normală alături de soţia sa şi de ceilalţi şase copii pe care îi aveau împreună, fraţii şi surorile lui Elisabeth. Nici unul dintre membrii familiei "de la suprafaţă" nu a ştiut de grozăviile care se petreceau în subsolul clădirii, au stabilit anchetatorii.

TOTUŞI, IUBIREA...
Apărătorul lui Fritzl, avocatul Rudolf Mayer, va încerca să convingă instanţa şi juraţii că bărbatul îşi iubea fiica în felul lui şi că în toţi cei 24 de ani de viaţă dublă s-a îngrijit de familia din pivniţă, furnizându-le hrană şi veşminte, s-a ocupat de educaţia copiilor rămaşi alături de Elisabeth, învăţându-i să scrie şi să citească şi le făcea cadouri de Crăciun şi cu ocazia zilelor de naştere. Faptul că, în paralel cu toate aceste gesturi, îi ameninţa că-i gazează dacă încearcă să fugă este considerat "secundar" de apărător.

Mayer este de părere că Fritzl nu ar trebui trimis la închisoare şi că cea mai corectă soluţie este internarea sa într-o instituţie pentru bolnavii psihic. De asemenea, el crede că eticheta de "monstru sexual" care i-a fost aplicată clientului său este nedreaptă. "Un monstru sexual nu şi-ar scoate din pivniţă copiii bolnavi pentru a-i integra în familia sa. Un monstru le-ar fi luat gâtul sau i-ar fi împuşcat, ar fi păstrat bine ascuns secretul şi ar fi îmbătrânit liniştit", este teoria avocatului.

O tinereţe distrusă


Născută în 1966, Elisabeth Fritzl a avut, până la 11 ani, o viaţă normală, pe cât era posibil lângă un tată dominant, autoritar şi dur cu copiii. În jurul vârstei de 11-12 ani au început abuzurile sexuale, care au reprezentat prologul "căsniciei" concepute de mintea bolnavă a tatălui ei. Un alt amănunt absolut sinistru al cazului este că, încă de la acea vârstă fragedă, Elisabeth era deja victimă, cu aproape şase ani înainte să fie propriu-zis sechestrată, întrucât Fritzl începuse amenajarea subsolului pe când fata avea 12 ani. La terminarea studiilor obligatorii, Elisabeth s-a înscris la un curs cu gândul de a se face chelneriţă. Avea 15 ani. Apoi, în ianuarie 1983, a fugit de-acasă şi s-a ascuns la Viena, împreună cu o cunoştinţă. Poliţia i-a dat de urmă după trei săptămâni şi a adus-o înapoi acasă. A reluat cursul de calificare profesională şi, în 1984, a primit o ofertă de muncă la Linz. În acea vară care putea fi începutul unei vieţi independente a început însă coşmarul unei dependenţe de 24 de ani. Aşa-zisul tată a ademenit-o în subsolul clădirii unde locuiau şi a închis-o acolo, având pregătit cu mare grijă un adevărat scenariu care să zădărnicească orice iniţiativă a poliţiei de a porni pe urmele ei. Oficial, Elisabeth a dispărut la 29 august 1984. Câteva săptămâni mai târziu, familiei i-a parvenit o scrisoare în care fata le cerea să nu o caute şi îi informa că s-a alăturat unei secte şi nu vrea să mai aibă vreo legătură cu cei de-acasă. Ingeniozitatea bolnavă a lui Josef Fritzl a fost pusă din nou la încercare în momentul în care au început să vină pe lume copiii născuţi în urma relaţiei incestuase cu fiica sa. Astfel, trei dintre bebeluşi "au fost aduşi" la uşa casei sale, la interval de câţiva ani, împreună cu mesaje scrise de Elisabeth în care părinţii erau rugaţi să se îngrijească de aceşti copii. Ceilalţi trei au rămas alături de mama lor, în subteran.

Casa groazei de sub pământ


Imaginile filmate şi fotografiate în pivniţa sordidă în care Elisabeth Fritzl a trăit timp de 24 de ani au îngrozit lumea aproape la fel de mult ca întregul caz în sine. Spaţiul strâmt, fără ferestre şi sistem de aerisire, suprafaţa ingrată, coabitarea cu şobolanii au tuşat, dacă mai era nevoie, cumplitul tablou al vieţii tinerei femei şi a copiilor care au rămas alături de ea. Iniţial, Elisabeth a fost nevoită să se descurce în 20 de metri pătraţi, care includeau o chiuvetă, o toaletă şi o plită electrică. O dată cu apariţia copiilor, aşa-zisul tată a extins spaţiul la 40 de metri pătraţi. Astfel, au apărut o cabină de duş şi două dormitoare. În ciuda "confortului sporit", viaţa în închisoarea improvizată era cumplită. Vara, Elisabeth şi copiii care fuseseră lăsaţi alături de ea se sufocau, în vreme ce restul micuţilor se bălăceau la piscină. Orice tentativă de evadare era inutilă. Opt rânduri de uşi, dispozitive de supraveghere şi coduri ştiute numai de Josef Fritzl îi separau familia din subteran de lumea de afară. La acestea se adăugau şi ameninţările cu gazarea. Cei de afară erau, la rândul lor, ţinuţi la distanţă de familia ascunsă. Bărbatul spunea că are un atelier de bricolaj şi îşi motiva, astfel, timpul petrecut în pivniţă.

Toate celelalte procese, suspendate


Nici un alt dosar nu va fi în lucru la tribunalul din Sankt-Pölten în săptămâna de audieri prevăzută pentru cazul Fritzl. Autorităţile locale au fost nevoite să restricţioneze accesul în apropierea sediului instanţei, precum şi în alte zone-cheie ale localităţii. Mobili-zarea forţelor de ordine s-a anunţat modestă într-o primă instanţă. Doar 25 de poliţişti vor asigura ordinea în zona din imediata apropiere a tribunalului, urmând ca numărul lor să fie suplimentat în caz de nevoie. Aproape 100 de jurnalişti urmăresc cazul la faţa locului. Publicul va avea acces doar la primele ore ale audierilor, restul desfăşurându-se cu uşile închise. În sală vor avea dreptul să filmeze şi să fotografieze doar echipele televiziunii austriece de stat şi ale agenţiei APA.

"Joseph Fritzl Voia să aibă o a doua familie pe care să fie sigur că o poate păstra doar pentru el. Ştia că nu-i poate face pe oameni să îl iubească decât cu forţa. În felul lui, o iubea pe Elisabeth"
Rudolf Mayer - avocatul lui Fritzl

"În loc să le asigure îngrijiri medicale corespunzătoare, acuzatul a renunţat să ia orice măsură care ar fi putut salva vieţi şi s-a mulţumit să spună «Ce-o fi o fi!»"
Extras din actul de acuzare

×
Subiecte în articol: externe josef fritzl elisabeth josef fritzl