x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Procurorul Cyrus Vance, despre cum a minţit camerista lui Strauss-Kahn anchetatorii

Procurorul Cyrus Vance, despre cum a minţit camerista lui Strauss-Kahn anchetatorii

de Marina Constantinoiu    |    01 Iul 2011   •   18:05

Presupusa victima a fostului sef al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, camerista hotelului Sofitel din New York, Nafissatou Diallo, a prezentat, sub juramant, o relatare "eronata' a agresiunii sexuale careia afirma ca i-a fost victima, omitand sa precizeze ca s-a dus sa curete alta camera, inainte de a-l denunta pe DSK pentru faptele incriminate, potrivit biroului procurorului Cyrus Vance.

In justitia americana, rolul procurorului este foarte important, deoarece acesta este cel care formuleaza acuzarea. Presupusa victima nu este parte civila in proces, precizeaza Le Monde.

Intr-o scrisoare pe care biroul procurorului Cyrus Vance le-a trimis-o avocatilor lui DSK la 30 iunie, si citata de AFP si Le Monde, se afirma ca "reclamanta a recunoscut de atunci ca povestea sa este eronata si ca dupa incidentul din camera 2806, ea s-a dus si a facut curat intr-o camera vecina si apoi a revenit in camera lui DSK, inainte de a raporta incidentul superiorului sau'.

In saptamanile care au urmat faptelor petrecute la 14 mai, tanara in varsta de 32 de ani, originara din Guineea, a povestit in mai multe randuri anchetatorilor ca dupa ce a fost agresata s-a refugiat pe culoarul de la etajul 28 al hotelului unde se afla apartamentul in care a stat Dominique Strauss-Kahn, se arata in acelasi document. Ea a explicat ca astfel a putut astepta pentru ca presupusul sau agresor sa iasa din camera, pentru ca ea sa poata reclama faptele unui superior care sosise la acel etaj la scurt timp dupa aceea. "Reclamanta a reiterat aceasta versiune a faptelor sub juramant in fata marelui juriu', a precizat biroul procurorului.

Magistratul a precizat ca "de-a lungul intregii anchete, reclamanta a mintit asistentii procurorului in legatura cu mai multe subiecte referitoare la trecutul sau, la circumstantele prezente si la relatiile personale'. Totodata, procurorul Cyrus Vance precizeaza ca, intre altele, Nafissatou Diallo a mintit in legatura cu veniturile sale, pentru a putea sa-si pastreze locuinta si ca a declarat ca are grija de un copil al unui prieten, cu scopul de a-si spori avantajele fiscale pe care le-ar fi putut pretinde.

Cyrus Vance s-a adresat presei dupa scurta audiere-surpriza de vineri a lui Dominique Strauss-Kahn, afirmand ca biroul sau va continua sa ancheteze cu tarie acest dosar. "Nu am abandonat total nici inculparea, nici vreuna dintre acuzatii', a precizat acesta, potrivit Le Monde. "Ancheta noastra va continua pe marginea acestor presupuse delicte', a mai spus el.

Vance a spus ca biroul sau nu a facut "nimic altceva decat sa o sustina pe victima si va continua sa o faca'. "Ca intotdeauna, ceea ce cautam este adevarul', a dat asigurari Vance.

×