x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Comisia Europeană dă asigurări că nu renunţă la programul de austeritate, în ciuda declaraţiilor lui Barroso

Comisia Europeană dă asigurări că nu renunţă la programul de austeritate, în ciuda declaraţiilor lui Barroso

23 Apr 2013   •   19:18
Comisia Europeană dă asigurări că nu renunţă la programul de austeritate, în ciuda declaraţiilor lui Barroso

Comisia Europeană (CE) a dat asigurări azi că nu va face "un viraj de 180 de grade" în privinţa măsurilor de austeritate, după ce în ajun preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a afirmat în cadrul unui colocviu că "politicile actuale şi-au atins limitele" şi că "trebuie să existe un minim de sprijin politic şi social", informează agerpres.ro.

Preşedintele Barroso "a spus pur şi simplu că este nevoie de o combinare a indispensabilei corecţii bugetare cu măsuri adaptate pentru a susţine creşterea", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olivier Bailly.

Potrivit acestuia, Comisia dispune în acest sens de numeroase posibilităţi - măsuri legislative pe piaţa internă, pentru întreprinderile mici şi mijlocii, mobilizarea de fonduri structurale. "Există o agendă de creştere", a insistat purtătorul de cuvânt.

Declaraţiile lui Barroso au fost imediat interpretate ca o schimbare de direcţie a politicii Comisiei, după apelurile la mai multă flexibilitate venite mai ales de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi din SUA, care se tem de o "oboseală a austerităţii" pe bătrânul continent.

Grupul Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni (S&D) din Parlamentul European (PE) a salutat astfel "ieşirea din comă" a preşedintelui Barroso, care "a recunoscut că austeritatea impusă Europei este contraproductivă".

Gardienii ortodoxiei bugetare au luat şi ei atitudine. "Dacă abandonăm politica de stabilizare bugetară şi ne întoarcem la vechile politici care constau în acumularea de datorii, acest lucru nu va face decât să deschidă calea unui şomaj masiv în Europa pentru mulţi ani", a apreciat ministrul german de externe, Guido Westerwelle.

Comisia Europeană urmează să facă la sfârşitul lunii mai recomandări către cele 27 de state membre în ce priveşte reducerea deficitelor şi reformele structurale, moment în care ar putea acorda răgaz anumitor ţări pentru a-şi atinge obiectivele de scădere a deficitelor.

Obiectivul de 3% deficit în raport cu PIB înscris în tratatele europene "este un criteriu important, dar mai sunt şi altele", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei, menţionând că Bruxelles-ul ştie să dea dovadă de flexibilitate în acest sens.

×