x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proiect inedit al germanilor în România: Vrem să îi pregătim pe români pentru emigrare

Proiect inedit al germanilor în România: Vrem să îi pregătim pe români pentru emigrare

de Istvan Deak    |    25 Aug 2014   •   16:34
Proiect inedit al germanilor în România: Vrem să îi pregătim pe români pentru emigrare

Cetăţeanul german Matthias Paul va lansa în octombrie proiectul “Integrare prin Informare”. Obiectivul său este de a-i pregăti pe românii dornici de emigrare. “Nu mai vrem să aşteptăm până când emigranţii din România vor ajunge în Germania şi vor fi depăşiţi de problemele de care se vor lovi aici. Vrem să rezolvăm problema încă din România”, a declarat, pentru Frankfurter Rundschau, omul de afaceri Matthias Paul, docent în formarea de personal.

De la 1 ianuarie 2014 au fost eliminate restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari. Cei mai mulţi au ales să îşi încerce norocul pe piaţa muncii din Germania. “Sute de oameni îşi părăsesc patria plini de speranţe, fără să aibă habar ce îi aşteaptă. Cei mai mulţi eşuează din cauza sărăciei, alţii ajung să fie exploataţi prin muncă la negru”, consideră Paul.

Curs de emigrare
În cadrul proiectului, el îşi propune să găsească locuri de muncă pentru emigranţi încă din perioada în care aceştia se află în România. El doreşte să asigure cursuri de limbă şi informare în cinci oraşe ale României, încercând să atragă aproximativ 200 de persoane în fiecare oraş. Conform spuselor sale, iniţiativa sa se bucură de interesul românilor de pe reţelele de socializare. “Foarte mulţi români şi-au declarat intenţia de a preda limba germană românilor în cadrul acestor cursuri. În prima fază vom edita un ziar lunar pe care îl vom distribui gratuit persoanelor din autobuzele care fac naveta România-Germania. Este o certitudine faptul că Germania are nevoie de muncitorii români calificaţi. Românii cu care am vorbit îşi doresc să muncească şi să contribuie cu ceva pentru societate. Mulţi mărturisesc că şi-ar mai fi amânat plecarea dacă ar fi ştiut ce îi aşteaptă”.

Implicarea românilor din Germania
Neamţul a luat deja legătura cu românii din Hanau şi Offenbach. “Strada Daimler din Hanau este deja cunoscută ca fiind strada românilor. Aici au fost raportate mereu probleme de criminalitate sau evacuări cu forţa. Vreau să încep un curs de limbă şi integrare pentru ei. Cei mai mulţi sunt oameni decenţi care îşi văd de treabă. Aceştia lucrează toată ziua pentru un salariu mizerabil. Dacă proiectul va avea succes, atunci vom încerca să ne extindem în regiunea Rhein-Main. Dacă vom avea sprijinul necesar, vom încerca să îi ajutăm şi pe imigranţii bulgari”, mai spune el.

Absenţa fondurilor
Proiectul este tratat încă cu reticenţă în România. “Mizez pe un buget lunar de 30-40.000 de euro. Pentru a atrage acest capital, ne vom adresa firmelor şi autorităţilor locale. Încercăm să contactăm şi Guvernul României. Nu excludem nici varianta de a finanţa proiectul din fonduri europene. Am vrea să începem în octombrie, însă nu putem da startul până nu avem asigurat bugetul pe mai multe luni”, a încheiat Matthias Paul, care încearcă să fie un model şi să înveţe limba română.

×
Subiecte în articol: romani in Germania