x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proiect - Tabere de copii, romano-palestiniene

Proiect - Tabere de copii, romano-palestiniene

27 Apr 2005   •   00:00

Copiii palestinieni si cei romani vor putea participa, impreuna, la tabere internationale. Proiectul acestor tabere apartine fundatiei "Romania - generatia urmatoare", in colaborare cu "Liga de prietenie Romania-Palestina".

  • de ANCA ALEXE
  • ROMANI IN LUME
  • PLANURI. Copiii din Palestina au nevoie de sprijin si de ajutor
    Fundatia "Romania - Generatia urmatoare", in colaborarea cu "Liga de Prietenie Romania-Palestina" a elaborat un proiect prin care se urmareste atat dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari dar si crearea unor tabere internationale ale prieteniei, la care sa participe copiii si adolescentii palestinieni si romani.

    Posibilitatea promovarii viitorului potential turistic al Palestinei, organizarea in luna mai a acestui an a unei prime expozitii de fotografii la Senat privind obiectivele turistice din Palestina, organizarea unor tabere internationale ale prieteniei pentru copiii si adolescentii palestinieni, sunt numai cateva dintre punctele prezente in proiect. Programul a fost conceput in 2001, insa, din cauza situatiei politice de atunci si a luptelor dintre Palestina si Israel acesta a fost oprit. "In 2001, am inaintat proiectul catre Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada SUA, Ambasada Palestinei si Ambasada Israelului pentru ca aveam in vedere si un proiect pe tema imbunatatirii intelegerii israelieno-palestiniene. Din cauza contextului politic am fost nevoiti sa stopam desfasurarea lui", ne-a spus domnul George Bogdan, presedintele Fundatiei "Romania - Generatia urmatoare".

    In cadrul acestui proiect se propune si formarea de specialisti palestinieni in turism, in tara noastra, la Scoala Nationala de Turism cu practica in unitati turistice de referinta. Turismul va reprezenta o resursa profitabila care va aduce cooperare, pace si buna intelegere.

    DIALOGURI. "Proiectul este foarte interesant, e un lucru pozitiv. Palestinienii doresc imbunatatirea relatiilor si nu au refuzat niciodata astfel de proiecte. Noi am considerat Romania ca fiind o tara neutra, dar care ofera sprijin. Cei mai importanti totusi sunt copiii nostri, care vor fi foarte incantati", a afirmat Alssadi Ali, secretarul Ligii de Prietenie Romania - Palestina.

    In ceea ce priveste organizarea acelor tabere internationale la care sa ia parte copiii si adolescentii romani, palestinieni si israelieni s-a purtat deja un prim dialog cu Administratia Nationala a Taberelor si s-au oferit deja cele mai bune locatii de profil. Prima tabara se va organiza cu aproximativ 20 de copii din fiecare tara. "Vrem sa facem astfel de tabere si la Valea Jiului, sa dezvoltam turismul si acolo", spune George Bogdan. Programele educative si de distractie vor viza activitati complexe interculturale, de cunoastere reciproca si de prietenie. De asemenea, reprezentantii Fundatiei "Romania - Generatia Urmatoare", au primit sprijinul Ambasadorului Romaniei in Israel, Mariana Stoica.

    ACTIVITATI SPORTIVE. Pe de alta parte, proiectul cuprinde si dezvoltarea gimnasticii feminine si masculine precum si a fotbalului palestinian. Pentru aceasta si-a dat sprijinul si Federatia Romana de Gimnastica. "Sporturile au forta de a imprieteni oamenii, de a promova fair play-ul, de a atrage tinerii. Romania are potential bun in antrenori, in cluburi, in manageri de fotbal si gimnastica, in profesori de sport, etc. Am vorbit deja cu presedintele F.C. National, domnul Gino Iorgulescu, cu domnul Gheorghe Dinu de la Rapid si cu domnul Nicolae Vieru de la Federatia Romana de Gimnastica", continua George Bogdan. Mai mult, se pot efectua cazari, antrenamente si cursuri de specialitate in Romania si se pot organiza meciuri ale echipelor palestiniene.

    LOCATII. "Vrem sa organizam si o expozitie cu desenele copiilor palestinieni si romani. Vicepresedintele Senatului, domnul Teodor Melescanu ar putea sa ne asigure posibilele locatii pentru organizarea acestora", spune George Bogdan.

    ORASUL IUBIRII
    Un alt proiect al Fundatiei "Romania - Generatia urmatoare" este cel legat de Ierusalim. Acesta sa fie declarat oras al iubirii, casatoriilor si prieteniei. "Am vrea sa organizam anual, pe durata a cateva saptamani, Festivalul national al iubirii si casatoriilor, eveniment care sa aiba loc in prezenta primarului israelian si a celui palestinian", marturiseste presedintele Fundatiei. Prin toate aceste proiecte se urmareste nu numai dezvoltarea relatiilor dintre cele trei tari, dar si crearea unor posibilitati materiale mai bune pentru copiii palestinieni si israelieni. "Copiii sunt incantati, ei vor sa deseneze. Unii chiar se pricep. Noi vrem sa-i ajutam si sa-i sprijinim. Putem sa o facem avand in vedere ca aceste doua tari au fost intotdeauna in relatii pasnice. Si aici, la noi, vor avea ce vizita si ce vedea pentru ca Romania este o tara frumoasa", spune George Bogdan. Proiectele fundatiei au atras atentia si Ambasadorului Palestinei in Romania, Fouad Al Bittar, care a fost de acord cu programele propuse de romani si a cerut desfasurarea acestora.

    INTERES
    "Proiectul este foarte interesant, e un lucru pozitiv. Palestinienii doresc imbunatatirea relatiilor si nu au refuzat niciodata astfel de proiecte. Noi am considerat Romania ca fiind o tara neutra, dar care ofera spijin"
    Alsodi Ali
    secretarul Ligii de Prietenie Romano-Palestiniana
    ATUURI
    "Sporturile au forta de a imprieteni oamenii, de a promova fair play-ul, de a atrage tinerii. Romania are potential bun in antrenori, in cluburi, in manageri de fotbal si gimnastica, in profesori de sport, etc"
    Alsodi Ali
    presedintele Fundatiei Romania Generatia Urmatoare
    ×
    Subiecte în articol: romania copiii diaspora proiect