x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Prokopis Pavlopoulos, ales președinte al Greciei

Prokopis Pavlopoulos, ales președinte al Greciei

18 Feb 2015   •   22:55
Prokopis Pavlopoulos, ales președinte al Greciei
Sursa foto: Prokopis Pavlopoulos, ales președinte al Greciei

Conservatorul Prokopis Pavlopoulos, deputat și fost ministru, a fost ales miercuri, din primul tur, președinte al Greciei de către Parlament, relatează AFP, DPA și Reuters. 

 
Pavlopoulos, în vârstă de 64 de ani, a fost ales președinte al Republicii cu 233 de voturi pentru de Parlamentul cu 300 de membri, deși avea nevoie doar de 180 de voturi. Practic, pentru el au votat deputații Syriza, cei ai formațiunii aliate de la guvernare, Grecii Independenți, precum și cei din formațiunea conservatoare Noua Democrație, din care provine.
 
Alegerea sa pune capăt unui proces electoral început în decembrie, când parlamentul a eșuat în trei rânduri în alegerea șefului statului, fapt care a dus la organizarea de alegeri legislative câștigate de către formațiunea stângii radicale Syriza.
 
Prokopis Pavlopoulos îi va urma în funcție lui Carolos Papoulias, în vârstă de 85 de ani, al cărui ultim mandat de cinci ani se încheie în martie. El a fost candidatul nominalizat de premierul Alexis Tsipras, liderul Syriza, pentru funcția de șef al statului.
 
Alături de Prokopis Pavlopoulos, pentru ocuparea funcției de președinte a mai candidat un jurist de 66 de ani, Nikos Alivizatos, propus de partidul de centru-stânga Potami (17 deputați) și susținut de partidul socialist PASOK (13 deputați), care a adunat doar cele 30 de voturi ale celor două formațiuni. 

×