x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proprietarii navei Asian Glory, pregătiţi pentru negocierile cu piraţii

Proprietarii navei Asian Glory, pregătiţi pentru negocierile cu piraţii

de Mihaela Matachita    |    03 Ian 2010   •   00:00

Reprezentanţii companiei care deţine nava britanică Asian Glory, capturată de piraţii somalezi în Golful Aden vineri şi la bordul căreia se află doi marinari români, au anunţat că aşteaptă să înceapă negocierile pentru eliberarea vasului şi a echipajului. Pentru ca discuţiile să fie posibile, nava trebuie să acosteze într-unul din porturile controlate de piraţi.

Compania Zodiac Maritime, proprietara navei, a făcut cunoscut, într-un comunicat publicat pe site-ul propriu încă de sâmbătă seara, că Asian Glory se îndreaptă către coastele Somaliei, iar proprietarul navei este în legătură cu autorităţile de la Londra pentru a asigura eliberarea rapidă a vasului şi a echipajului.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe bulgar, Dragovest Goranov, citat de site-ul Novinite.com, declara sâmbătă că nava, care are la bord şi marinari bulgari, va avea nevoie de două sau trei zile pentru a ajunge la ţărm. Goranov a apreciat că negocierile pentru eliberarea vasului şi a echipajului nu vor începe înainte ca acesta să ancoreze. El a adăugat că deturnarea Asian Glory este atipică, deoarece a avut loc la distanţă mare de ţărmul somalez.

Într-un comunicat publicat pe site-ul propriu, EU NAVFOR, forţa navală europeană pentru combaterea pirateriei, afirmă că Asian Glory are un echipaj format din opt bulgari, zece ucraineni, cinci indieni şi doi români, nava fiind proprietatea agenţiei maritime Zodiac Shipping. Asian Glory, sub pavilion britanic, transporta autovehicule către Arabia Saudită când a fost capturată vineri seara, la o distanţă de circa 900 de mile marine nord de Seychelles şi la 600 de mile de coastele Somaliei, mult în afara zonei de acţiune a EU NAVFOR.

Cei doi români sunt din Mangalia, respectiv din Constanţa. Ei fuseseră îmbarcaţi prin firma Zodiac Maritime Agency, compania londoneză având filială la Constanţa. Potrivit reprezentanţilor Zodiac, atacul piraţilor s-a desfăşurat fără incidente, nu au fost înregistrate victime, iar echipajul este în siguranţă.

Aceasta este cea de-a doua navă capturată în doar o săptămână de piraţii somalezi. La 28 decembrie 2009, un alt echipaj aflat pe nava St. James Park, tot sub pavilion britanic, printre care se aflau doi români, a fost capturat de piraţii somalezi. Potrivit Mediafax, în prezent, în mâinile piraţilor somalezi se află cinci marinari români - cei patru răpiţi în ultima săptămână, precum şi un bărbat din Tulcea, răpit la sfârşitul lunii noiembrie împreună cu echipajul de pe o navă grecească.

×
Subiecte în articol: externe