x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest la Hong Kong pentru retragerea completă a controversatului proiect de lege privind extrădarea

Protest la Hong Kong pentru retragerea completă a controversatului proiect de lege privind extrădarea

16 Iun 2019   •   20:10
Protest la Hong Kong pentru retragerea completă a controversatului proiect de lege privind extrădarea

Mii de cetăţeni din Hong Kong au participat duminică la un marş cerând retragerea completă a unui controversat proiect de lege privind extrădarea, care ar putea creşte influenţa guvernului controlat de Partidul Comunist Chinez şi ar putea eroda libertăţile în teritoriu, informează agenţia Kyodo.

Demonstranţii, în majoritate tineri, au cerut, de asemenea, liderei din Hong Kong sprijinite de Beijing, Carrie Lam, să demisioneze, la o zi după ce a anunţat suspendarea nedeterminată a proiectului de lege care ar permite extrădările în China continentală.

Pe o vreme caniculară, unii demonstranţi purtau în mâini flori albe în timpul marşului, în timp ce mulţi erau îmbrăcaţi în negru. Culorile funerare erau menite să simbolizeze doliul lor pentru pierderea libertăţii şi a democraţiei în Hong Kong, spun localnicii.

Lam a spus că nu are intenţia de a stabili un termen limită pentru suspendare, dar a exprimat dorinţa de a retrage legea, justificând totuşi folosirea forţei în ultimele zile împotriva protestatarilor care au înconjurat complexul guvernamental din Hong Kong.

Miercuri, au izbucnit ciocniri violente între poliţie şi oameni care protestau împotriva modificării legii. Aproximativ 80 de persoane au fost rănite, inclusiv aproape două duzini de ofiţeri de poliţie. Poliţia a fost mai târziu criticată pentru că a folosit gaze lacrimogene şi a tras cu gloanţe din cauciuc în protestatari.

Duminica trecută, mai mult de 1 milion de persoane, după unele estimări, au participat la unul dintre cele mai mari proteste de masă de când fosta colonie britanică a revenit la guvernarea chineză în 1997.

Oponenţii proiectului de lege afirmă că, dacă acesta este adoptat, autorităţile chineze ar putea abuza de el pentru a lua măsuri împotriva activiştilor pro-democraţie, a jurnaliştilor şi a oricui critică China continentală.

Hong Kong a încheiat acorduri de extrădare cu aproximativ 20 de ţări de când a revenit sub autoritate chineză.

Amendamentele propuse la Ordonanţa privind delincvenţii fugari şi la Ordonanţa de asistenţă juridică reciprocă în materie penală ar permite predarea persoanelor acuzate de infracţiuni în jurisdicţii cu care nu există acorduri de extrădare, cum ar fi China continentală şi Taiwanul.

Proiectul de lege a provocat îngrijorare şi în rândul ţărilor străine, inclusiv Marii Britanii şi Statelor Unite, preocupate că cetăţenii lor care trăiesc în Hong Kong sau vizitează regiunea vor fi expuşi riscului extrădării.AGERPRES

×
Subiecte în articol: hong kong proteste extrădarea