x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest la o lună de la asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Protest la o lună de la asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

16 Noi 2017   •   18:40
Protest la o lună de la asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Un grup de activişti pentru justiţie a manifestat joi în faţa biroului premierului maltez Joseph Muscat pentru ca el să intensifice căutarea asasinilor jurnalistei Daphne Caruana Galizia, ucisă în urmă cu o lună în explozia maşinii sale sub care fusese plasată o bombă, relatează AFP. 

"Cine nu vrea să ştie este un idiot. Cine nu face nimic este un laş. Cine ştie dar nu face nimic este un complice", au scris militanţii grupului Occupy Justice într-un mesaj pe care l-au lăsat în faţa uşii biroului şefului guvernului. 

Ei au purtat tricouri pe care era inscripţionate ultimele cuvinte scrise pe blogul său de jurnalista anticorupţie: "Sunt escroci peste tot unde ne uităm acum, situaţia este disperată". 

Grupul a depus de asemenea o frunză de dafin, plantă devenită simbolul luptei şi curajului pentru activiştii anticorupţie după asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia. 

"Domnule prim-ministru, sperăm că această frunză vă va aminti că se împlineşte o lună de când aşteptăm să răspundeţi solicitării noastre de a se face justiţie", se mai arată în mesajul citit de activişti. 

O manifestaţie a fost anunţată pentru joi seară în capitala La Valletta, la o lună după uciderea jurnalistei în vârstă de 53 de ani. 

Asasinarea sa a stârnit indignare şi emoţie în rândul populaţiei din Malta, dar şi în presa internaţională. 

Daphne Caruana Galizia a dezvăluit câteva din cele mai sumbre aspecte ale politicii din Malta, atacându-i cu virulenţă deopotrivă pe premierul laburist Joseph Muscat şi, mai recent, pe liderul opoziţiei. 

După moartea sa, copiii săi au cerut demisia lui Muscat, acuzându-l că a creat o cultură a impunităţii care a transformat Malta într-o 'insulă a mafiei'. 

Poliţiştii responsabili de ancheta asupra morţii sunt în căutarea unui vehicul suspect văzut de martori în apropierea locului exploziei, deşi ei estimează că aceste informaţii sunt puţin fiabile, conform presei din arhipelag. 

Niciun suspect nu a fost totuşi identificat până acum de anchetatorii maltezi, care sunt ajutaţi de experţi străini. 

Guvernul a promis un milion de euro recompensă pentru orice informaţie care ar permite prinderea autorilor şi a celor care au comandat crima.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: protest malta jurnalista asasinare