x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protest violent în Olanda faţă de construirea unu centru pentru azilanţi

Protest violent în Olanda faţă de construirea unu centru pentru azilanţi

17 Dec 2015   •   12:34
Protest violent în Olanda faţă de construirea unu centru pentru azilanţi

O manifestaţie împotriva deschiderii unui centru pentru solicitanţi de azil a degenerat în revoltă miercuri seară într-un mic oraş din estul Olandei, a anunţat poliţia locală, precizând că 14 persoane au fost reţinute, informează AFP.

Câteva sute de manifestanţi, potrivit presei locale, s-au adunat în faţa primăriei din Geldermalsen, unde avea loc o discuţie privind eventuala deschidere a unui centru de primire pentru 1.500 solicitanţi de azil.

"Atmosfera s-a tensionat subit, iar un grup de circa 80 de persoane au început să atace agenţii de poliţie prezenţi la faţa locului", a indicat poliţia într-un comunicat, precizând că doi poliţişti şi mai mulţi manifestanţi au fost uşor răniţi.

Asupra poliţiştilor, dar şi a clădirii primăriei au fost aruncate pietre, sticle şi petarde, a precizat poliţia, care, ca reacţie, a intervenit şi a tras focuri de avertisment.

Protestatarii au dărâmat barierele şi au încercat să intre în primărie, au relatat media locale. Reuniunea municipalităţii a fost anulată, iar cei circa 300 de participanţi la ea au fost puşi la adăpost, într-o primă fază la primul etaj al clădirii, apoi la sediul poliţiei.

În Olanda, chestiunea primirii de refugiaţi polarizează: dezbaterile locale şi naţionale au fost deseori marcate de schimburi de insulte, scrisori de ameninţare sau violenţe fizice.

"Există limite care nu pot fi trecute", a reacţionat secretarul de stat pentru justiţie şi securitate Klaas Dijkhoff, citat de televiziunea olandeză. "Dacă cineva vrea să îşi exprime opinia, îi permitem, însă acest lucru nu se face aruncând cu petarde", a adăugat el.

Recunoscând că problema primirii de refugiaţi este 'dificilă', el a afimat că evenimentele de la Geldermalsen sunt 'fără precedent'.

Europa se confruntă cu cea mai mare criză a migraţiei după cel de-Al Doilea Război Mondial, sute de mii de irakieni, sirieni şi eritreeni, în special, fugind din ţările lor în căutarea unei vieţi mai bine.

Olanda se aşteaptă să înregistreze un număr record de cereri de azil în 2015, circa 54.000 fiind deja primite din ianuarie până la mijlocul lunii noiembrie. Olanda, alături de Germania şi Suedia, este una dintre cele mai căutate destinaţii pentru refugiaţi.

La fel ca în alte ţări din Europa, populiştii profită şi în Olanda de această criză a imigranţilor: Partidul Libertăţii (PVV) al lui Geert Wilders conduce în prezent în sondaje.

×
Subiecte în articol: olanda proteste