x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Protestatarii din Hong Kong vor merge la consulatul SUA pentru a transmite un mesaj Congresului

Protestatarii din Hong Kong vor merge la consulatul SUA pentru a transmite un mesaj Congresului

08 Sep 2019   •   21:30
Protestatarii din Hong Kong vor merge la consulatul SUA pentru a transmite un mesaj Congresului

Protestatarii antiguvernamentali din Hong Kong se vor deplasa duminică după-amiază la consulatul american pentru a înmâna o petiţie care cere Congresului SUA să adopte o lege ce prevede măsuri punitive la adresa oficialilor care au suprimat "libertăţi fundamentale", relatează dpa.

Petiţia care le cere parlamentarilor americani să semneze o lege privind drepturile omului şi democraţia în Hong Kong vine în contextul în care Congresul urmează să-şi reia activitatea legislativă săptămâna viitoare.

O astfel de lege ar permite guvernului american să revoce vizele sau să îngheţe bunurile unor oficiali care "au suprimat libertăţile fundamentale" ale locuitorilor din Hong Kong.

Sunt aşteptate noi ciocniri în cursul serii la staţiile de metrou Mong Kok şi Prinţul Edward, unde protestatarii s-au adunat în ultima săptămână pentru a protesta împotriva violenţelor poliţiei.

Între timp continua să circule zvonuri că un protestatar a murit după ce poliţia a intervenit în forţă în weekend-ul trecut în staţia de metrou Prinţul Edward, ceea ce i-a făcut pe mulţi localnici să lase ofrande budiste în apropierea ieşirii din staţie.

Sâmbătă noaptea, guvernul a dat publicităţii un comunicat fără precedent potrivit căruia nimeni nu a fost ucis în urma intervenţiilor poliţiei de când au început protestele, în urmă cu trei luni.

Protestele par să continue chiar şi după ce şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a retras oficial legea controversată care a declanşat criza politică din oraş.

Legea ar fi amendat legislaţia din Hong Kong pentru a permite ca locuitorii acestui teritoriu să fie extrădaţi în China.

După ce protestele au început pe 9 iunie, ele au escaladat în demonstraţii de amploare împotriva guvernului cu noi revendicări, printre care şi un referendum electoral. Protestatarii au spus că vor continua să protesteze până când toate revendicările lor vor fi satisfăcute.AGERPRES

×