x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Proteste de stradă violente în timpul depunerii jurământului a noului guvern austriac

Proteste de stradă violente în timpul depunerii jurământului a noului guvern austriac

18 Dec 2017   •   18:12
Proteste de stradă violente în timpul depunerii jurământului a noului guvern austriac

Peste 2.000 de persoane au manifestat luni la Viena împotriva participării formaţiunii de extremă-dreapta FPÖ (Partidul Libertăţii) în noul guvern austriac condus de conservatorul Sebastian Kurz, în timp ce executivul a depus jurământul de învestitură în faţa şefului statului, relatează AFP. 

Mai multe grupuri de manifestanţi, organizate la apeluri ale unor organizaţii ale stângii şi de apărare a drepturilor omului, s-au adunat în zona în care se află mai multe ministere şi fostul palat imperial unde noul guvern format din 13 miniştri, dintre care şase membri ai FPÖ, a fost învestit de preşedintele ţării, Alexander Van der Bellen. 

În vârstă de 31 de ani, Sebastian Kurz, noul cancelar provenit din partidul conservator ÖVP şi considerat cel mai tânăr lider din lume, a fost învestit de şeful statului, alături de vicecancelarul Heinz-Christian Strache, liderul partidului de extremă-dreapta FPÖ, în cadrul unei ceremonii transmise de televiziunea publică. 

În acest timp, protestatarii, dintre care mulţi tineri, erau supravegheaţi de importante forţe de poliţie care au canalizat manifestaţia spre Piaţa Eroilor, un loc emblematic al istoriei austriece, unde Hitler a susţinut un discurs în 1938 în care a anunţat anexarea Austriei la Germania. 

Afişând pancarte pe care se putea citi "Afară cu naziştii", "Bine aţi venit, refugiaţi" sau "Moarte fascismului", protestatarii au denunţat alianţa convenită de noul cancelar Sebastian Kurz cu liderul extremei-drepte, Heinz-Christian Strache, care va ocupe un post de vicecancelar. FPÖ va deţine de asemenea trei dintre cele mai importante ministere - Interne, Apărare şi Externe. 

Această coaliţie a rezultat în urma alegerilor anticipate din luna octombrie, la care extrema-dreapta s-a ridicat pe valul nemulţumirii provocate de afluxul de imigranţi şi de unele abordări ale Uniunii Europene. Pentru a câştiga voturi, partidul lui Kurz a preluat şi el din mesajul FPÖ. 

Totuşi, în urma negocierilor post-electorale dintre cele două partide, ele au convenit menţinerea angajamentului european al Austriei şi însuşi Heinz-Christian Strache a dat asigurări că este exclusă posibilitatea unui referendum de ieşire din UE. Kurz a apreciat în schimb că UE trebuie să accepte mai multă 'subsidiaritate' în favoarea statelor membre, adică un rol sporit al statelor naţionale în faţa instituţiilor europene. AGERPRES

×
Subiecte în articol: viena protest guvern